Tennisser Koen Ceelaert, karateka Luuk Rutten en basketballer Ravi Schilders zijn de genomineerden voor de Mariska Lips Award 2024. De prijs is een waardering voor de sport- en leerprestaties en de daarmee gepaard gaande inzet van de leerlingen van de Topsportopleiding op het Koning Willem II College en Campus 013 in Tilburg. De uitreiking van de Award is op 5 juni in de theaters van het ROC Tilburg.
Om de drie heren aan tafel te krijgen, is ook een sport. Immers er moet gestudeerd en gesport worden. Bovendien staan begin mei de eindexamens op de rol op school. Hun agenda’s lopen aardig vol en dan wacht er ook nog een interview…
Tekst: Willem de Volder
Koen Ceelaert (12) uit Berkel-Enschot legt de laatste hand aan een toets Frans voordat hij aanschuift. Hij tennist bij de door Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond gecertificeerde Ambition Tennis Academy in Goirle. Behalve daar, traint Koen elke woensdag in Amstelveen onder de hoede van de KNLTB. Over zijn talent is de jonge tennisser bescheiden. Dat hij in de tweede week van mei Nederland vertegenwoordigt op een internationaal toernooi in Wenen, zegt voldoende. “Ik ga alleen en speel in de categorie U14.” Hij is het spelen op buitenlandse grond gewend. Koen stond al op tennisbanen in onder meer Griekenland, Frankrijk, Duitsland, Kroatië en Spanje. Dat laatste, op Mallorca, op het complex van Rafael Nadal. “Nee, ik heb hem niet gezien.” Ook werd hij vorig jaar door de KNLTB afgevaardigd naar de Summer Cup, een soort Davis Cup waar acht Europese landen hun beste tennissers naar toe sturen. Overigens is het thuis al net zo’n drukte als in de agenda van Koen. Zijn zus Amber turnt en hockeyt en dat vraagt in huize Ceelaert veel geregel. “Het is allemaal te combineren, zowel thuis als op school (brugklas Koning Willem II College, red.) want ook dat gaat goed”, klinkt het haast vanzelfsprekend uit de mond van de jongste genomineerde voor de Award.
Souplesse
Luuk Rutten (16) uit Tilburg koos op zijn negende jaar voor de karatesport, de discipline Kata. Daarbij draait alles om souplesse, verfijnde bewegingen en beheersing. “Vooral dat laatste had ik nodig”, lacht Luuk. Hij vertelt, dat hij op jonge leeftijd nog wel eens ‘vooraan stond als er ergens een geschilletje was’. De Kata-karateka’s staan niet tegenover elkaar in een ring. Natuurlijk wordt er gespard maar elkaar toucheren, nee. Bewegingstechniek, kracht en snelheid staan centraal in die discipline, “We voeren een reeks technieken achter elkaar uit. Daarop worden we beoordeeld.” Hij heeft al een Nederlandse titel en veel meer trofeeën in zijn prijzenkast. “De kast op mijn kamer raakt al aardig vol.” Luuk, leerling derde klas van Campus O13, traint bij Bu Shin Kan in Tilburg. Hij is enthousiast over zijn trainers Joost Franken en Wereldkampioen en meervoudig Europees kampioen Samantha van Lokven. In maart pakte ze wederom de Europese titel. En Joost en Samantha zijn heel enthousiast over Luuk. Hij ontfermt zich immers met veel passie over de jongste karateka’s bij Bu Shin Kan. Op school volgt hij nu de richting Sport/Geüniformeerde beroepen. Volgend schooljaar gaat Luuk richting leerweg Sport/Leiderschap. Maar eind mei eerst nog ‘even’ Kata op het Europees Kampioenschap in Duitsland.
Gescout
Ravi Schilders (16) uit Rijen speelt basketbal bij eredivisionist Heroes in Den Bosch. “Ik heb een tijdje gevoetbald maar toch gekozen voor basketbal.” Niet vreemd als je weet dat zijn opa en zijn vader een verleden hebben in de basketbalwereld in ons land. Sterker, Ravi’s vader speelde op eredivisieniveau. Ravi speelde bij de Tilburgse basketbalclub High Five (zijn zus Tatum speelt daar nu), werd gescout door Heroes Den Bosch en maakt nu deel uit van Heroes U19. Hij neemt op het veld met zijn 1,90 meter de positie ‘small forward’ in. Op het Koning Willem II College zit hij in het havo-eindexamenjaar. “Dat moet goed komen, sta er goed voor al is er wel een gezonde spanning.” Daarmee is hij als sporter ongetwijfeld vertrouwd. Evenals de andere genomineerden voor de Award maakt ook hij wekelijks vele trainingsuren. Het liefst zou hij die in de toekomst ten gelde gaan maken in Amerika. “We hebben een video met mijn ‘high lights’ gemaakt en die naar enkele college’s/universiteiten gestuurd. En… we hebben al enkele reacties.” Maar hij blijft nuchter, ook als het over de nominatie gaat. “Natuurlijk ben ik verrast. Er zitten immers heel veel goede sporters/leerlingen op beide scholen.”
De Mariska Lips Award is een prijs voor de leerling die de combinatie tussen sport en school het beste invult binnen de Stichting Topsportopleiding Tilburg. De Award wordt jaarlijks uitgereikt.