Eindelijk! Er ligt een regeerakkoord. Voor mijn gevoel heeft het veel te lang geduurd. De partijen bleven maar vergaderen, ruziën en weer bijleggen. Zit er eigenlijk een maximum aan hoe lang zo’n formatie mag duren, vroeg ik mij af? Nee dus. Er leek geen einde aan te komen. Maar duurde het werkelijk zo lang? Dat blijkt dus enigszins mee te vallen.
PVV, VVD, NSC en BBB hebben vorige week een akkoord bereikt over de vorming van een nieuw kabinet. Hoe lang heeft dat eigenlijk geduurd? Volgens www.hoelangduurtdeformatie.nl lag het akkoord er na zo’n 175 dagen, maar daarmee waren de onderhandelingen nog niet afgelopen, een nieuwe premier moest er namelijk ook komen. Ronald Plasterk leek het te gaan worden, maar struikelde over zijn eigen achtergelaten troep. Geen optie dus en nog niet klaar met praten, maar de basis ligt er.
Ruim 175 dagen van onderhandeling. Is dat lang? Nou, in vergelijking met andere kabinetsformaties is het niet de kortste, maar zeker niet de langste. In 2012 duurde het bijvoorbeeld ‘slechts’ 54 dagen, maar in 2017 duurde het ‘maar liefst’ 225 dagen. Kan het korter of langer? Jazeker. De snelste formatie na verkiezingen was die van het kabinet Drees (1948) en duurde 31 dagen. De langste formatie was die van Rutte IV (2021) en duurde op één dag na 300 dagen. Het kan dus nogal verschillen, maar gemiddeld duurt het ongeveer 100 dagen om een kabinet te vormen.
Dan is de volgende vraag: hoe lang gaat dit kabinet het volhouden? Om me heen hoor ik dat mensen er niet veel vertrouwen in hebben, maar misschien ligt dat aan de mensen die ik om me heen heb. Desalniettemin hoor ik veel negatieve geluiden. De voorspellingen zijn dat er al snel ruzie zal ontstaan en dat dit kabinet uit elkaar zal vallen. Zelf vrees ik ook dat het al snel spaak gaat lopen. Het is namelijk wel gebleken dat het tussen Geert Wilders en Pieter Omtzigt nou niet bepaald botert. Het record van het kortste kabinet staat in ieder geval op naam van Jelle Zijlstra (1967) met 134 dagen. We gaan het zien.