Vlak voor de sloop in 1965 nam de fotograaf van Publieke Werken deze foto, op de hoek van Koestraat en Enschotsestraat, het tegenwoordige NS-Plein. Het hoekpand op het adres Koestraat 202 werd gebouwd in 1887 was steeds in gebruik als koffiehuis en café.

Door John Geerts/Tilburgers.nl

Caféhouders in het begin van de 20e eeuw waren Dirk Mansvelt, W. Noë, G. de Leuw en H.P.J. de Beer. Na de oorlog was het pand bekend als café Spoorzicht. Caféhouder tot aan de afbraak begin jaren zestig was J.L. Hanssen (1896-1970). Hij was daarna nog caféhouder bij Café Marktzicht op de kruising van Kruisstraat en Hoefakkerstraat.

Handboogschutter en uitbater Dirk Mansvelt (1852-1938) was een bijzondere man: ”Hij trok in 1900 met zijn metgezellen van Nooit Volleerd naar de Olympische spelen van Parijs, was schoenmaker van beroep en Tilburg was zijn woonplaats. Enkele jaren later exploiteert hij in Tilburg een koffiehuis in de Koestraat, in het pand waar later café Spoorzicht is gevestigd. Het koffiehuis biedt niet alleen onderdak aan de handboogschutters van Nooit Volleerd, ook zijn er twee postduivenverenigingen gevestigd: De Telegraaf en Neerland’s Hulp.”

Slagerij

Theo de Jong weet nog te herinneren: ”Na afbraak van het café van Hanssen is precies op die plek niets meer gebouwd. Naast het café, in de Koestraat, was ooit gevestigd de slagerij van de vader van Jantje de Kort. Later overgenomen door zijn broer Jack.”

”Na afbraak van het café is de slagerij herbouwd op dezelfde plek en zat de slagerij op de hoek van de Koestraat en de snackbar precies aan de andere kant, in hetzelfde pand (nu Kok Verhoeven), op de hoek van de Enschotsestraat.”

Op Facebook weet Frans van Alphen nog: ”Tegen over café Hanssen hebben wij gezeten met een autoschadebedrijf in de bedrijfspanden van de NS.”