De technieksector blijft al jarenlang de lijst van meest gevraagde beroepen aanvoeren. De overheid probeert op allerlei manieren jongeren te laten kiezen voor een technische opleiding, zodat onze economie en welvaart niet in gevaar komen.

Door Johan Verlouw

Ook bedrijven doen steeds meer hun best om jonge mensen te interesseren voor de technieksector.

Toch blijft het aantal vacatures in de techniek ongekend hoog. Nu Nederland haast wil maken met de energietransitie zijn technici harder nodig dan ooit. Het lijkt erop dat het imago van de technieksector niet sexy genoeg is.

Keihard nodig

Installateurs, monteurs, lassers, programmeurs, tekenaars, bankwerkers, timmerlieden, schilders, maar ook chauffeurs, machinisten en grondwerkers. We hebben ze de komende jaren harder nodig dan ooit. De energietransitie, de elektrificering, de infrastructuur, de bouw van duizenden woningen en de waterhuishouding in Nederland zorgen ervoor dat technische beroepen in de toekomst cruciaal zijn om ons land draaiende te houden. Wat dat betreft ligt er wel een uitdaging. Dit merken we al meteen in het dagelijks leven. Het vinden van een loodgieter of elektricien is voor veel mensen een heel gedoe en bij een autogarage (met name in de stad) moet je soms een aantal weken wachten voordat je autootje gemaakt kan worden. Het lijkt er ook niet op dat al deze vacatures de komende jaren ingevuld gaan worden en dat is jammer. De tijd dat je altijd vieze handen krijgt van techniek ligt al lang achter ons en ook met het salaris in de technieksector is niets mis.

Omscholen

Voor iedereen die overweegt om eens te kijken of de technieksector iets voor hem of haar is, liggen er veel mogelijkheden. Steeds meer bedrijven willen investeren om hun werknemers goed te faciliteren en te begeleiden. Een studie wordt vaak door het bedrijf betaald en ook het werken in deeltijd is steeds meer genormaliseerd. Ook bij overheidsinstanties willen ze graag met je meedenken om je toekomst een technische draai te geven. Soms liggen nieuwe kansen bijna letterlijk om de hoek.

Overtuigd van technische richting

Voor Tibor Olieslagers (28) was de keuze voor techniek best logisch: “Ik was vroeger altijd geïnteresseerd in technische dingen, heb heel veel met Lego allerlei machines nagebootst.” Tibor koos om werktuigbouwkunde te studeren aan het hbo. Hij staat nu voor de klas om de leerlingen de liefde voor het vak bij te brengen. Ook hij ziet dat het lang niet vanzelfsprekend is dat jongeren voor techniek kiezen. “Er zijn helaas ook opleidingen die opleiden tot niets. Ik zie dat dit soort opleidingen wel erg populair zijn onder de jeugd. Blijkbaar hebben deze opleidingen iets aantrekkelijks, terwijl in de techniek echt een goede boterham te verdienen is.”

Sleutelen aan

Jasper (16) gaat leren voor monteur landbouwvoertuigen. Bij het bedrijf van zijn oom werkt hij al regelmatig mee met allerlei werkzaamheden en mag hij soms grote voertuigen besturen. “Ja, dat vind ik echt mooi werk, maar op lange termijn vind ik het sleutelen aan, leuker dan het besturen van landbouwmachines.”

“Ja, dat vind ik echt mooi werk, maar op lange termijn vind ik het sleutelen aan, leuker dan het besturen van landbouwmachines.”

Bekijk het aanbod van vacatures in jouw regio op deze pagina