Een van de meest populaire snacks tegenwoordig? De Vietnamese loempia. De ouders van Thien Trinh introduceerden deze snack in Tilburg. De familie kwam in 1981 als Vietnamese Bootvluchtelingen naar Tilburg. Zelfstandig ondernemer Thien Trinh (1971) is een van de tien Tilburgers die zich vanuit alle delen van de wereld in Tilburg vestigden en die een rol spelen in een nieuwe documentaire onder de titel Tilburg Wereldstad.

De documentaire gaat zondag 9 juni om 14.00 uur in première in Tilburg Museum Peerke Donders Paviljoen. De film maakt onderdeel uit van de gelijknamige tentoonstelling die op zondag 14 april door commissaris van de koning Ina Adema werd geopend. Documentaire Tilburg Wereldstad is gemaakt door Caroline Evers. Het is de vierde documentaire die zij maakt voor Peerke Donders.

Voor de interviews tekende Paul Spapens. Stijn van der Loo voegde de beelden samen tot een zeer persoonlijke kennismaking met vijf vrouwen en vijf mannen die als immigranten naar Tilburg kwamen. De documentaire duurt een halfuur en is te zien tijdens de tentoonstelling Tilburg Wereldstad. Het is voor de eerste keer dat het verhaal wordt verteld hoe mensen van elders zich al eeuwenlang in Tilburg vestigen en de stad maakten zoals die nu is. In Tilburg wonen 148 verschillende nationaliteiten.

Getuigen

Tien ervan spelen de hoofdrol in de documentaire Tilburg Wereldstad. Ze hebben allemaal aansprekende verhalen en allemaal getuigen ze van hun bijdragen aan Tilburg. Een paar voorbeelden. Peto Cadmus is een succesvol musicus. Zijn wieg stond in Nigeria. Van Javier Ordónez (Ecuador) en Mariana Dias da Silva (Brazilië) kun je zeggen dat de liefde hen naar Tilburg bracht. De eerste is eigenaar van een restaurant, de tweede promoveerde in Tilburg en mag voortaan dr. voor haar naam zetten. Een in Tilburg niet te missen Schot is William McVean. Deze doedelzakspeler stond model voor het Schots monument in het Vrijheidpark.

Herkenning

In de documentaire komt ook burgemeester Theo Weterings aan het woord. Alle portretten worden afgewisseld met beelden van Tilburg. Dat geeft veel herkenning. Het einde blijft je bij: alle tien de immigranten spreken een groet uit in hun eigen taal en zeggen ‘houdoe’…., ten teken dat ze zich helemaal Tilburger voelen.

De tentoonstelling en de documentaire Tilburg Wereldstad zijn te zien in Tilburg Museum Peerke Donders Paviljoen. Openingstijden elke woensdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.