Kastelen en buitenplaatsen in Noord-Brabant spreken tot de verbeelding. De sprookjesachtige sfeer brengt de bezoeker naar het verleden. Dit wordt versterkt door de fraaie kasteeltuinen. Aanleiding om tijdens de vakantieperiode deze ‘plaatsen van verbeelding’ te bezoeken.

Door Hans van den Eeden

Noord-Brabant telt ruim 50 kastelen en buitenplaatsen. Het brengt de bezoeker terug naar de wereld van stoere ridders en beeldschone jonkvrouwen. Vaak zijn deze kastelen te bezoeken en worden er rondleidingen gegeven. Een kastelentocht kan zowel per auto, per fiets als te voet worden gemaakt. Een tipje van de sluier.

Telgen van het geslacht Oranje Nassau

Het statige Kasteel Boxmeer ligt dicht bij de grens van Limburg en Duitsland. Het kasteel ademt de sfeer van het verleden. Thans wordt het kasteel door zusters bewoond. Het kasteelmuseum is op de eerste zondag van de maand geopend.

Wie de binnenstad van Breda bezoekt mag niet om het Kasteel Breda heen. De geschiedenis verwijst naar telgen van het geslacht van Oranje Nassau. Thans is er de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd. Het kasteel is alleen toegankelijk tijdens rondleidingen, georganiseerd door VVV Breda. Vanuit Park Valkenberg heb je schitterend zicht op het hoofdgebouw.

Nabij het Mastbos onder de rook van Breda richting België ligt Kasteel Bouvigne. Het kasteel ligt in de voormalige heerlijkheid Ginneken en Bavel. Dit aan de linkeroever van het Markdal richting Galder op de grens met België. Het waterschap Brabantse Delta is de trotse eigenaar van het kasteel. De drie kasteeltuinen zijn te bezoeken. Opvallend zijn daarbij de vele soorten fuchsia's en de bijzondere beeldencollectie.

Gaat terug tot de 14e eeuw

Nabij het Nationaal Park De Biesbosch ligt het fraaie Kasteel Dussen. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de 14e eeuw. Het kasteel is niet vrij te bezoeken, maar je kunt wel een rondleiding reserveren. Ook worden er activiteiten georganiseerd, zoals concerten en toneelvoorstellingen. Een bezoek aan Kasteel Dussen is goed te combineren met een dagje Biesbosch.

Kasteel Heeswijk is binnen een kwartier met de auto vanuit Den Bosch te bereiken. Wie voor het kasteel staat wordt getroffen door de bijzondere ophaalbrug, de kasteeltoren en de slotgracht. Verder de in stijl aangelegde tuinen. Kinderen kunnen tijdens een speurtocht op zoek naar de schatten van het kasteel.

Een bezoek aan Kasteel Heeze is een aanrader. Het ligt in de bosrijke omgeving. Het kasteel bestaat uit het middeleeuwse slot Eymerick en het 17de eeuwse kasteel. Beide met een intieme binnenplaats. Op woensdagen en zondagen wordt er een rondleiding gegeven. Een bezoek aan het kasteel is goed te combineren met een wandeling of fietstocht door de groene omgeving.

Grootste waterburcht van Nederland

Wie Helmond bezoekt, kan en mag niet om het kasteel Helmond heen. Via de mooi aangelegde kasteeltuin wandel je zo de grootste waterburcht van Nederland in. In het museum Helmond wordt de bezoeker meegenomen naar het verleden. Kinderen, die het kasteel bezoeken, hoeven zich niet te vervelen. Onder het motto ‘Kasteel in brand’ worden zij uitgedaagd om een spannende tocht naar de zolder van het kasteel te maken.

In de omgeving van het Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen ligt het Witte Kasteel van Loon op Zand. Tijdens een rondleiding komen bezoekers aan hun trekken.

Tot de verbeelding spreken de oude verdedigingswallen, de kruidentuin, moestuin, bloementuin en de boomgaard. In het kasteel worden ook exposities en concerten gehouden. Het streekverhaal en de sage ‘De Bende van de Witte Veer’ speelt zich in en rond het kasteel af.

Wie van een sprookjessfeer houdt, komt bij Kasteel Maurick in Vught geheel aan zijn trekken. Het kasteel is gelegen aan de rivier De Dommel. Wandelend over de brug komt de bezoeker naar de binnenplaats van het fraaie kasteel. De beleving van het kasteel wordt versterkt door de bosrijke omgeving.

Wie het kasteel Tongelaar bij Mill bezoekt waant zich op het Franse platteland. Een suggestie is om een bezoek aan het kasteel met een fietstocht te combineren. Ook is een wandeling via het kloosterpad met de etappe Velp-Sint Agatha een aanrader. De kasteelburcht is op de woensdagen en zondagen open voor het publiek.

In het West-Brabantse straalt het Prinsenhof ofwel Mauritshuis in Willemstad. Het werd in 1624 in renaissancestijl aanvankelijk voor prins Maurits gebouwd. In 1793 werd er door de Fransen een hoofdkwartier gevestigd. Daarna werd het als militair hospitaal gebruikt. Na verval vonden verschillende restauraties plaats. Het wordt thans voor representatie door de gemeente Willemstad gebruikt. Op bepaalde tijdstippen is het te bezichtigen.

(Bron: www.VisitBrabant.nl)