‘Fiets & Leder route’

Al eeuwenlang is regio De Langstraat de verzamelplaats voor alles op het gebied van schoen en leder. Ontdek de verhalen van de leerindustrie in De Langstraat, leertuin van Brabant! Stap op de fiets en trap de LEDER routes

door het leer- en schoenengebied van De Langstraat. Er is een westelijke en een oostelijke route. De westelijke route loopt door Dongen, Loon op Zand en Kaatsheuvel, terwijl de oostelijke route door Waalwijk en Drunen gaat. Ze leiden de bezoeker langs schoenfabrieken, tassenmakers, leerreparateurs, leerlooiers en het nieuwe museum Schoenenkwartier.
Informatie over de routes: www.bezoekdelangstraat.nl

Belevingsroute ‘Bende van de Witte Veer’

Noord-Brabant omstreeks 1720. Een groep ‘heydens’, ‘landtloopers’ en deserteurs vormt een losgeslagen bende en ontpopt zich tot de schrik van de streek. De beruchtste en sluwste van hen allemaal is de leider, Swarte Johannes. Niemand weet hoe hij er werkelijk uitziet, want Swarte Johannes is een meester in vermommingen. Alleen de witte veer op zijn hoed is een teken dat hij lid is van de Bende van de Witte Veer. Zijn zandstenen kop siert tegenwoordig de gevel van de Ravensbosch Hoeve in ‘s Gravenmoer. Hoe die daar terechtgekomen is ontdek je tijdens een spannende fietstocht door Loon op Zand, De Moer, Kaatsheuvel, ’s Gravenmoer en Dongen. Diverse gastvrijheidslocaties langs de route hebben speciale producten en activiteiten ontwikkeld die gerelateerd zijn aan de avonturen van deze roversbende. Wat dacht je van een mooi plankje met vijf verschillende biertjes, gewijd aan vijf verschillende bendeleden, of een heerlijke droplikeur? Voor meer informatie over deze streekproducten zie www.bendevandewitteveer.nl

Enkele parels langs deze route:

Schoenenkwartier

De Langstraat is sinds juni 2022 een nieuw schoen- en leermuseum rijker. Ontdek de geschiedenis en de toekomst van schoenen en leer in het Schoenenkwartier. Gevestigd in de westvleugel van het gerestaureerde Krophollercomplex in Waalwijk. Een dynamisch museum dat het verleden verbindt met het hedendaagse ontwerpen en maken. Je kunt hier materialen – oud én nieuw – voelen, door tijdschriften en boeken bladeren, beelden ophalen en lezingen bijwonen. In het museum zijn op een vloeroppervlak van meer dan 3000 m² honderden schoenen (uit een collectie van meer dan 20.000 objecten), materialen en apparatuur te bewonderen. En met wisselende exposities is er bij ieder bezoek iets nieuws te zien. Een must voor liefhebbers van schoenen, design, architectuur, kunst en cultuur.

Museum De Looierij

Regio De Langstraat speelde een grote rol in de Nederlandse schoen- en lederindustrie. Eikenbomen in de omgeving zorgden voor de looistof. Het water van de Donge was een essentieel onderdeel in het looiproces. Al duizenden bezoekers hebben het museum De Looierij aan de Kerkstraat in Dongen bezocht en de geschiedenis van het (kuip)looien in de Brabantse gemeente tot zich kunnen nemen. Het museum is gehuisvest in een oude looierij uit 1890, een industrieel erfgoed. Na een bezoek aan het museum weet je precies hoe de werkzaamheden in een nathuis, een touwerij en een drooghuis ervoor zorgen dat het eindproduct, leer, zo verschrikkelijk mooi,

duurzaam en veelzijdig is. Museum De Looierij beschikt over een audiotour. Op 14 plekken in het museum kun je door middel van een QR-code de verhalen ophalen over het leerlooien, het leven van looiers en de geschiedenis van het looien in Dongen. De audiotour is te beluisteren in zowel het Nederlands als het Engels. Regelmatig organiseert museum De Looierij instaprondleidingen voor individuele bezoekers. Een enthousiaste gids neemt je mee door het museum. Je krijgt alles te horen over de tijd van het ambachtelijk looien, ooit een wezenlijk onderdeel van de Dongense samenleving.

De Zwammenberg (De Moer)

Geniet van een maaltijd van paddenstoelen tijdens of na je fietstocht!

De Annahoeve (De Moer)

De Annahoeve bestaat al meer dan 100 jaar en wordt gerund door Ingrid en Paul, inmiddels de derde generatie boeren in De Hoeve.

De Donge (Dongen)

Tot halverwege de 20e eeuw bestond de rivier de Donge uit twee takken. Het Noordergat en het Zuidergat. Het deel tussen het begin van de Amertak en het centrum van Geertruidenberg en Raamsdonksveer heet Noordergat. Het Zuidergat is afgedamd en gedempt. De rivier heeft een belangrijke rol gespeeld bij de schoen- en leerindustrie in De Langstraat.

Grenspaaltjes (Dongen)

In ‘s Gravenmoer liggen nog altijd dijkjes die eeuwenlang de grens tussen het Graafschap Holland en het Hertogdom Brabant gevormd hebben. Om deze oude grens zichtbaar te maken staan er eikenhouten grenspalen, met daarop het wapen van Holland en Brabant. Je vindt de palen onder andere op de Lagedijk, Hogedijk, Brouwersdijk, Kerkdijk en Dongedijk.

De Oude Kerk (Dongen)

Midden in het historisch deel van Dongen ligt de prachtige Oude Kerk (uit 1330). Het kerkgebouw, de geconserveerde ruïne en het park rondom de kerk vormen een karakteristiek geheel, een sfeervolle en unieke plek!

De Kiosk (Loon op Zand)

Gastvrijheid staat voorop, niet gek dus dat De Kiosk de huiskamer van Loon op Zand genoemd wordt.

Het Witte Kasteel (Loon op Zand)

Laat je eens verrassen door Het Witte Kasteel. Het is uniek, bijzonder, historisch en veelzijdig. Gedurende het jaar worden er diverse evenementen voor het publiek georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een zondagsconcert in het kasteel, livemuziek op het terras, theatervoorstellingen in de tuin en open dagen op het landgoed. Een rondleiding in het kasteel of een wandeling op en rond het landgoed staat ook regelmatig op de planning.

De Loonse en Drunense Duinen

Enorme zandvlaktes, waterpartijen, paarse heidevelden, bossen en het unieke Landgoed Plantloon. Van hutten bouwen tot kilometerslange fietstochten. Van struinen door het eeuwenoude stuifzand tot paardrijden over de uiterpaden en zandheuvels. In De Loonse en Drunense Duinen is voor iedereen wat te doen. Het gebied is ruim 7.000 voetbalvelden groot. Geniet met het hele gezin in de zandtuin van Brabant.

Zeeën van paars

Aan het einde van de zomer kleurt de heide paars. Een fenomeen dat je niet mag missen. Dit is hét moment om een bezoek te brengen aan De Loonse en Drunense Duinen. Van half augustus tot half september is het Nationaal Park volgens velen op zijn mooist. Je geniet dan namelijk van de meest prachtige, uitgestrekte heidevelden. De afwisseling van de groene naaldbossen, het gele zand van de immense zandverstuivingen en de paarse heidevelden maken een wandel- of fietstocht door De Loonse en Drunense Duinen tot een feestje. Met een beetje geluk kom je tijdens je tocht ook de schaapsherder tegen. Hij zorgt er met zijn kudde voor dat de stuifzandvlaktes niet worden overwoekerd door grassen en opkomende boompjes.

Natuurpoorten

Rondom de duinen vind je gezellige horecagelegenheden, zoals Herberg De Drie Linden in Giersbergen en Manege Van Loon in Loon op Zand. Hier bevinden zich natuurpoorten, herkenbaar aan de vier meter hoge sleutel; een mooi startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of om lekker actief buiten te zijn. Meer info over alle natuurpoorten: natuurpoorten.nl

Het water op

Voor de watersporter én de genieter! De populaire Bergsche Maas is niet alleen goed bereikbaar en begaanbaar, ook de aanlegfaciliteiten voldoen in ruime mate. Jaarlijks leggen vele duizenden gasten aan in de havens

van Waspik, Sprang-Capelle en Heusden. Stap aan boord voor een vaartocht met een rondvaartboot, ga suppen, kanoën, vlotbouwen, of huur een sloep en laat je leiden langs de mooiste plekjes aan het water. Wat is er nu

fijner dan op een warme zomerdag of zwoele zomeravond lekker te genieten op het kabbelende water?

Kanoën

Bij Waleuk in de Waalwijkse polder kun je kano’s huren, zodat je vanaf het water kunt genieten van de schitterende omgeving van Waalwijk. Peddel met een één- of tweepersoonskano over het Drongelens Kanaal.

SUPpen

Wil je lekker bezig zijn maar ook echt tot rust komen? Ga dan eens SUPpen. SUP staat voor Stand Up Paddling, oftewel staand peddelen. Een uit Hawaï overgewaaide trend. Het is helemaal niet moeilijk en een erg rustgevende bezigheid voor jong en oud. Bij BOEI35 in Heusden weten ze er alles over.

Je hoeft je deze zomer dus niet te vervelen in De Langstraat. Kijk ook eens op www.bezoekdelangstraat.nl voor nog veel meer inspiratie en extra’s.

(bron: RBT De Langstraat)