Studeren in Tilburg is natuurlijk mooi want we hebben een goede universiteit, maar net als gewone mensen willen studenten wel graag een dak boven hun hoofd en een bed onder hun lijf. En dat is een probleem, weten we zo langzamerhand wel. Het tekort aan huisvesting voor studenten is nijpend, elke maand augustus opnieuw. Gelukkig zijn er mensen die er iets aan doen!

Door Gerard Sanberg

Student Max van Remmerswaal (23 jaar, doet een master klinische psychologie) zou je ervaringsdeskundige kunnen noemen, maar die kwalificatie wimpelt hij lachend af: “Ik woon al weer jaren in een studentenhuis hier in de stad: op Korvel. Maar inderdaad: tijdens het eerste deel van mijn studie heb ik op en neer gereisd tussen Tilburg en mijn ouderlijk huis in Waalwijk.”

Couch-surfing

Ook bij het gesprek aanwezig is Julie van Gerven (25 jaar, afgestudeerd en inmiddels ook werkzaam in Design). Zij komt uit Brazilië dus voor haar was op en neer reizen geen optie. Zij heeft zich het probleem van internationale studenten aangetrokken en Student Housing in Tilburg opgericht. Ze spreekt Engels, maar Stadnieuws vertaalt: “Mijn man en ik wonen in de Clarissenhof en we bieden naast drie katten onderdak aan twee internationale studenten. Soort van couch-surfing. Dat is natuurlijk tijdelijk, binnen drie maanden moeten ze iets definitiefs vinden. We doen het al heel wat jaren en we hebben inmiddels best wat studenten geholpen, maar het is geen echte, lange-termijn oplossing voor het probleem.”

Neemt de werving af?

Julie werkte al eerder samen met SAM, Max pakt dit nu op als de nieuwe voorzitter van SAM. Die afkorting staat voor Student Affairs Matter, een studentenfractie in de Universiteitsraad. Max: “Als studentenfractie praten wij natuurlijk mee over het hele beleid van de universiteit en we zijn er ook voor alle studenten, niet alleen internationale. De universiteit zelf ziet het probleem van huisvesting ook wel in. We hebben nu een werkgroep Convenant Studentenhuisvesting, want ja, het is elk jaar hetzelfde in augustus. Paniek!” Julie voegt eraan toe: “Ik heb de indruk dat het dit jaar wat minder is dan voorafgaande jaren, tenminste, wat betreft internationale studenten. Het lijkt wel alsof de universiteiten wat minder werven, in het buitenland.”

Vruchtbare samenwerking

De samenwerking tussen SAM en Student Housing in Tilburg (SHT) bevalt van beide kanten uitstekend. SHT krijgt zo de sponsoring die nodig was om de website in de lucht te houden en SAM was sowieso geïnteresseerd in het helpen van internationale studenten met hun huisvesting, maar, nogmaals: “SAM komt op voor de belangen van álle studenten. Ons standpunt is dat als een student op kamers wil, dat dat dan moet kunnen. Daar spannen wij ons voor in.” En de bijdrage van SHT? “Wij matchen vraag en aanbod. Op de site kun je je wensen invullen en je voorwaarden stellen: als dakloze student én als geïnteresseerde woonruimte-aanbieder. Zo kom je makkelijker tot een vergelijk.”

Meer info op www.studenthousingintilburg.nl