Als het gaat om technologische ontwikkelingen balanceren we vaak tussen hoop en vrees. De een hoopt dat technologie ons verlost van saaie taken waardoor we meer ruimte krijgen voor innovatie en creativiteit. De ander vreest dat het de techbedrijven alleen om geld gaat en dat de wetgeving te ver achterloopt om ons voor onheil te behoeden. Lectoren Mark de Graaf en Bart Wernaart bieden in een openbaar college verschillende invalshoeken om de nieuwste technologische ontwikkelingen te duiden. Dit college vindt plaats op dinsdagavond 4 juni in de LocHal in Tilburg.

Het is een spannende tijd, want met artificiële intelligentie hebben we iets losgelaten zonder vooraf goed na te denken over hoe we ermee omgaan. Nepnieuws is amper nog te herkennen, banen en taken worden overgenomen door geautomatiseerde systemen en ook in ons dagelijks leven is de invloed van technologie groot. De technologietrein dendert voort. Hoe gaan we dit in goede banen leiden? Kunnen we überhaupt nog ingrijpen? We willen niet in doemscenario’s verzanden: maar dit is in elk geval niet het moment om te gaan zitten slapen.

Moral design strategy

Bart Wernaart heeft jarenlange ervaring als jurist en docent ethiek. In zijn huidige functie van lector moral design strategy en wil hij een brug slaan tussen technologie, maatschappij en ethiek. Door onze digitale samenleving menselijker te maken, wil hij bijdragen aan het verkleinen van de afstand tussen individu en organisatie.

Playful interactions

Mark de Graaf werkte bij de TU Eindhoven en heeft zijn sporen verdiend op de onderwerpen playful interactions, en emergence in complex systems. Bij Fontys is hij lector interaction design en leading lector van het Centre of expertise Inclusive Society. In die laatste rol richt hij zich op een samenleving waarin iedereen kan meedoen, zicht thuis voelt en tot zijn recht komt.

Openbaar college, dinsdag 4 juni, 19.30-21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur) - Gratis toegankelijk, maar graag wel vooraf aanmelden op Fontys.nl/Fontysonderzoekt