‘Hik eb gezegd’, zijn de laatste woorden van Cornelis - Cees - Becht op deze Prent van 3 november 1967. Van hem kun je zeggen: hij maakte ’t mee. Stond ‘ie bekend als Cees de Sloper - en slopen is de ultieme vernietiging -, mocht ‘ie tijdens zijn heerschappij als burgemeester wel eventjes de 150.000ste inwoner van Tilburg verwelkomen. En geboorte is het ultieme van het tegenovergestelde van slopen…

Logisch dat je, om met die twee uitersten overweg te kunnen, een borreltje drinkt en met een paar teveel op zeg je ‘hib eb gezegd’. Je hoort de dubbele tong Maar, in dit geval doelde Cees Robben op iets anders, namelijk ‘’t schèèl der afdrinke’. Dat deed Cees Becht bij de geboorte van Ad van Weereld. Hij zag als 150.000ste Tilburger het levenslicht op 27 oktober 1967. Als een terzijde: 27 oktober is in de Tilburgse situatie sowieso een bijzondere datum. Op 27 oktober 1944 werd Tilburg bevrijd en Peerke Donders werd geboren op 27 oktober 1809.

Opmerkingen

Het kan niet anders of er moeten eertijds opmerkingen over zijn gemaakt dat de 150.00ste op de verjaardag van Peerke Donders ter wereld kwam. Beter kun je het bijna niet treffen. Dat mocht de wereld weten. Treinreizigers kregen beschuit met muisjes aangeboden. De vreugde kon in Tilburg niet op - en zeker niet bij iemand als de burgemeester aan het hoofd van de gemeente - omdat Tilburg ook nog eens de zogenaamde agglomeratie-uitkering kreeg. Liefst twee miljoen Pietermannen, zoals je op het bordje rechts op de Prent kunt lezen. Tijdens het burgemeesterschap van Cees Becht ontstond het Stadsgewest Tilburg.

Op deze Prent dronk Cees Becht dus ‘’t schèèl deraf’. Bij een geboorte was het vroeger het gebruik om daar een borreltje op te drinken. Dat werd zo genoemd omdat een pasgeboren baby van nature loenst. In de Tilburgse traditie was het meestal een Citroentje dat gedronken werd. Kandeel was de traditionele kraandrank waarvan al in de zeventiende eeuw sprake was. Een Citroentje is veel volkser dat bovendien zelf gemaakt kon worden: citroenschil met kruidnagels en inmaakbrandewijn en klaar is Kees – Cees Becht. De Tilburgse volkskeuken kent tal van citroentjes-recepten.

Op stap

Terwijl moeder nog in het kraambed lag, was de geboorte voor de Tilburgse vader een goede reden om eens goed op stap te gaan. Dat bleef het niet bij één glaasje citroenbrandewijn. En dan kwam er nog een tweede gelegenheid om een flinke slok te drinken, namelijk tijdens het aangeven van de nieuwe Tilburger op het stadhuis. Deed men dat ná de aangifte, dan was het geen probleem, maar vooraf, dat was andere koek. Het is voorgekomen dat een Tilburgse vader zijn pasgeborene op het biljart achterliet. Vergeten!

De vader van Adje van Weereld heeft zijn zoontje nog aan kunnen geven op het oude stadhuis. Dat was gebouwd in 1849, het sterfjaar van koning Willem II. Hendrik van Tulder was de architect. Zeer tegen de zin van de Tilburgers werd het stadhuis in 1971 gesloopt. Onder meer daaraan dankt Cees Becht de bijnaam Cees de Sloper. Van de in Tilburg geboren architect Hendrik van Tulder kunnen we overigens nog wel ander werk bewonderen: de Heuvelse kerk, gebouwd in de jaren 1871-1873 is van zijn hand.

De Sloper

De laatste jaren wordt de bijnaam Cees de Sloper wel wat genuanceerd, maar het staat buiten kijf dat er onder Cees Becht veel is gesloopt. De in Bergen op Zoom geboren (1910) beroepsbestuurder was Indoloog van opleiding. Hij woonde en werkte in Nederlands Indië, werd door de Japanners opgesloten in kampen, was na de oorlog burgemeester van Vaals en Kerkade en werd in 1957 in Tilburg benoemd. Toen hij aantrad waren in Tilburg al verschillende plannen voor stadsverbetering ontworpen en al gedeeltelijk uitgevoerd. Andere gebouwen kwamen er voor in de plaats, waaronder de Stadsschouwburg (1961), nu een van de mooiste gebouwen van Tilburg, een lust voor het oog.

In 1909 werd de 50.000ste Tilburger geboren, een meisje, Adriana van Gool. De 100.00ste volgde in 1941, Maria van Gool, een nichtje van de 50.000ste. De 200.000ste werd bij wijze van spreken niet geboren, maar aangewezen. Op 24 januari 2006 was Sophie van Schaik de gelukkige. Ze kwam van Textel en ze studeerde aan de Rockacademie. Ze was 18 jaar en ze speelde basgitaar…Nu geen beschuit met muisjes voor de treinreizigers, maar gebak in de Tweede Kamer. Op 1 januari van dit jaar telde Tilburg 229.833 inwoners. De 230.000ste moet er toch al lang zijn?