Op een tropisch hete maandagmiddag oogt Robin van den Kieboom uit Berkel-Enschot (35 jaar, getrouwd, twee kinderen) fris en uitgerust. Hij komt recht van zijn werk maar ja: “In een lekker koele auto he?” We gaan het hebben over het televisieprogramma Tieners Tegen Kwalen waaraan hij meewerkte, maar eerst even wat zijn beroep is en wat hij doet, want na de mededeling “Ik ben klinisch neuropsycholoog", gaat niet bij iedereen meteen een lampje branden.

Door Gerard Sanberg

“Als neuropsycholoog ben ik specialist op het gebied van je hersenen. Ik werk met mensen die een niet-aangeboren hersenafwijking hebben. Nare aandoeningen als dementie, Parkinson, MS. Het gaat om de veranderingen die daardoor optreden in hun gedrag, in hun karakter, in hoe ze de wereld om hen heen zien en ervaren en erop reageren. Angsten die ontstaan, trauma.”

Patiënten én mantelzorgers

Robin vertelt er gedreven en betrokken over: “In die nieuwe situatie moeten mensen, en juist ook de mensen om hen heen, hun weg vinden. Dat lukt vaak wel, maar niet altijd. En in dat geval, als het misgaat, ben ik er om te helpen. Ik werk vooral klinisch, dus met mensen die opgenomen moeten worden omdat het niet meer kan, in hun thuissituatie. Voor de mensen om hen heen, de mantelzorgers is het namelijk erg zwaar.” Naar die zware belasting van mantelzorgers heeft Robin in middels uitgebreid onderzoek gedaan, want het is het onderwerp van zijn promotie komende oktober, bij Tilburg University. “Nederland zit in een spagaat: de vraag naar zorg neemt toe, maar er is minder personeel. Hoe moet dat verder? De inzet van technologie helpt, maar we moeten ook werken aan preventie.”

Samen optrekken

Terug naar het tv-programma Tieners Tegen Kwalen. Die titel roept vragen op, want bij dementie of Parkinson denk je niet meteen aan tieners, toch? Robin grinnikt: “Nee, maar de tieners uit de titel kampen wel met eenzaamheid en mentale klachten. De samenwerking is een soort remedie, is het idee. We koppelen acht mensen met een hersenaandoening aan acht jongeren. Ze gaan sámen opdrachten doen. Veel senioren met een aandoening zijn namelijk erg eenzaam, daar sta je van te kijken hoe snel dat toeneemt. Boven de 75 is 52% heel erg eenzaam! En wat blijkt? Dat regelmatige contact met een jongere, dat helpt!”

De impact van eenzaamheid

Het programma Tieners Tegen Kwalen beslaat zes afleveringen en wordt uitgezonden op NPO1, ’s woensdags om 21.20 uur. De eerste aflevering is inmiddels achter de rug, afgelopen woensdagavond. Alle opnames zijn dus geweest. Wat is Robin het meest bijgebleven? “De verhalen van die senioren! Dat is echt indrukwekkend. De impact van eenzaamheid, wat er achter de voordeur mis is. Je leert de mensen achter de cijfers kennen. Nederland is een welvarend land maar er schieten teveel mensen over. Dit programma zou daarbij moeten helpen.” Hoe loopt het af? “Ha! Dat ga ik niet verklappen. Laat de lezers maar kijken!”