Dit najaar is het 80 jaar geleden dat Brabant werd bevrijd en er een einde kwam aan de Duitse bezetting en vervolging van inwoners met een Joodse, Sinti of Roma achtergrond. Ruim 1450 van hen keerden na de oorlog niet terug naar hun woonplaatsen in Brabant omdat ze zijn vermoord. Stichting Verhalis organiseert dit jaar met het project Namen en Nummers één-op-één herdenkingen voor deze slachtoffers uit de hele provincie in ’s-Hertogenbosch. Mensen kunnen een naam van één van hen adopteren en voor die persoon een naambordje maken op een houten plankje. Ook kan men het levensverhaal uitzoeken via bronnen op internet of in het stadsarchief of het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).
In 2021 heeft Verhalis de eerste grote 'Namen en Nummers'-herdenking georganiseerd in het Tilburgse Spoorpark. Voor alle 140 Tilburgse slachtoffers en die uit Goirle en Hilvarenbeek zijn toen naambordjes gemaakt en op een symbolische plattegrond van de stad neergelegd. Daarna volgden in 2022 en 2023 herdenkingen in Breda en Eindhoven.
Ook deze naambordjes worden, samen met die voor de andere Brabantse Holocaustslachtoffers, tijdens de herdenking op 1 september neergelegd op een grote symbolische plattegrond van de provincie. Dit gebeurt op het terrein van het BHIC, de Citadel.
Er kunnen nog steeds namen worden geadopteerd en naambordjes worden gemaakt via de site namenennummers.nl. U kunt zoeken op uw woonplaats en zien wie u nog kunt herdenken. Houten plankjes voor de naambordjes zijn af te halen bij Verhalis in Breda, bij Huis73 in Den Bosch, bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch en bij het BHIC in de Bossche Citadel. Iedereen is welkom bij de herdenking op 1 september tussen 14.00 en 18.00 uur. Ook ter plekke op 1 september in de Bossche Citadel kunnen nog naambordjes voor Brabantse slachtoffers worden gemaakt.
Dansperformance
Naast het ritueel van het neerleggen van de naambordjes is er een speciaal gemaakte dansperformance van Panama Pictures, er worden delen gezongen uit het Requiem voor Auschwitz door Projectkoor Brabant, Bossche stadsdichter Kelly Verdonk is er met spoken word, er is muziek van Sinto Roger Moreno en saxofonist David Bello Arcos en er is verteltheater van René Hildesheim.
Namen en Nummers Brabant komt voort uit het landelijke project Namen en Nummers waarmee sinds 2012 de slachtoffers van de Holocaust worden herdacht. ‘Uit het donker naar het licht’ is het leidmotief van artistiek leider Ida van der Lee. Meer informatie op www.verhalis.nl