Tja, wat staat daar nu weer? Het is Latijn en beslist geen Potjeslatijn. Dat was pseudo-Latijn zoals dat werd geschreven door artsen en in dat geval moet je eerder zeggen ‘krabbelen’ want berucht was (is?) het doktershandschrift. Verhaspeld Latijn werd ook veelvuldig gebruikt in de machtige mooie Tilburgse cultuur van ‘stukskes voordragen’. Veel van deze voordrachten voor bruiloften en partijen waren milde persiflages op alles wat met de katholieke kerk te maken had. Zoals, bijvoorbeeld, ‘Ora et Labora, poetsie de bonkora’. ‘Ora et Labora’ is het serieuze levensmotief van de Trappisten, ‘Poetsie de bonkora’ slaat nergens op – als het maar Latijn klinkt. Het is een nageaapte spreuk uit de kerk, zoals het volgende werd verzonnen op het RIP op een graf: Requiescat in Pace (rust in vrede), Rap In de Put….
Door Paul Spapens
Hoe komt het nou dat deze bijzondere Prent van Cees Robben, gepubliceerd op 15 juli 1960, deze bespiegeling op het Latijn oplevert? In deze periode van zijn lange Prenten-carrière schiep Cees Robben geregeld van zulke lange berijmde teksten. Deze gaat over de Tilburgse voetbedevaart naar Handel en Kevelaer. Beide pelgrimsoorden deed men in een moeite aan. Al rond 1700 gingen de Tilburgers te voet naar Kevelaer en ze zijn dat blijven doen tot in de jaren ’70. Nog steeds bestaat de Tilburgse Rijwielbedevaart naar Kevelaer, die overigens Handel links laat liggen. Deze oudste (sinds 1909) fietsbedevaart van Nederland gaat weer op 7 en 8 september.
Salve Regina
Handel is het oudste Mariapelgrimsoord van Brabant – dertiende eeuw. Het is daar nog steeds een levend gebeuren. Gerard van Maasakkers bezingt de bedevaart vanuit Valkenswaard in zijn mooie meezinger ‘Salve Regina’. In de loop van de geschiedenis zijn de Tilburgers erg belangrijk geweest voor Handel. Een voorbeeld daarvan is een opvallend groot kunstwerk in het processiepark achter de kerk. De sculptuur van zes meter breed en 2,5 meter hoog stelt de Bruiloft van Kana voor. De kosten van dit monument uit 1920 bedroegen 4.700 gulden. Vermoedelijk de helft is betaald door Tilburgse pelgrims, die in ieder geval ook het initiatief hebben genomen. Op een ovalen inscriptie staat in het Latijn ‘Tilburg fundamentumdedit’, ‘Tilburg heeft dit gesticht’.
Het kunstwerk, nu rijksmonument, is waarschijnlijk het meest opvallende teken dat Tilburgers ooit ergens achter hebben gelaten. Om deze omvangrijke Prent van Cees Robben leesbaar te houden, is de begeleidende tekst korter dan gebruikelijk.