Er zijn nu 300.000 mensen met dementie in Nederland. Das véél. En het worden er meer. In 2040 is het waarschijnlijk opgelopen tot 500.000. Daar moeten dan voldoende mantelzorgers voor zijn en klinische verzorgers in de verpleeghuizen. ROC Tilburg voorziet die groei van de zorgvraag en wil zijn studenten hierop voorbereiden. De school kreeg vorige week het certificaat ‘Dementie-vriendelijk’ uitgereikt. Stadsnieuws sprak met drie zorgstudenten over hun ervaringen en verwachtingen.

Tekst: Gerard Sanberg

Foto's: Gert-Jan Remmers/Nononsens

Marieke, Jeffrey en Meike doen de voltijdsopleiding van niveau 4 Maatschappelijke Zorg aan de Wandelboslaan en ze zitten alle drie in het tweede leerjaar. Bij elkaar in de klas ook: “We zijn met 23 leerlingen in de klas, echt een heel gezellige groep. Allerlei vriendenclubjes. We kunnen echt goed met elkaar omgaan.”

Mensen met dementie

Wat zijn hun ervaringen met dementen? Maar voordat Marieke kan aftrappen , grijpt de docent in: “We spreken liever niet over dementen, maar over mensen met dementie.” Juist, point taken: woorden doen ertoe en mensen vallen niet samen met hun ziekte. Marieke: “Het geeft heel veel voldoening, de mensen zijn je echt heel dankbaar voor je aandacht. Ik had tijdens mijn stage te maken met mensen met dementie en je bouwt er echt een band mee op. Het kan ook heel vrolijk zijn hoor. Je kunt echt lachen met elkaar. En je leert ervan, ook over hoe anderen ernaar kijken.”

Jeffrey is 23 en deed aanvankelijk hbo-aardrijkskunde bij Fontys, de lerarenopleiding. “Twee jaar gedaan maar niet afgemaakt, ik zat daar niet op m’n plek. Maar het begeleiden van mensen sprak me aan. Dat heb ik zelf ook gehad en dat wil ik anderen bieden. Nou, deze mbo-opleiding was een schot in de roos! Hier zit ik echt op m’n plek.” En omgaan met mensen met dementie? “Ja, dat heb ik tijdens mijn stage ook gedaan. Ik zat in de dagverpleging bij de Tongerlose Hoef voor mensen met een verstandelijke beperking, maar vorig jaar werkte ik met mensen met dementie. Dankbaar werk is dat!”

Plezier!

Meike (19 jaar) vindt het welzijnsaspect heel belangrijk: “Het gaat echt niet alleen om eten en wassen en verplegen. Er moet ook plezier zijn voor de mensen waar je mee te maken hebt. Gewoon: vrolijkheid. Dat kun je brengen in de zorg. Het gaat echt om welzijn, de band die je opbouwt met mensen.” Ze deed haar stage bij ouderen en bij mensen met een verstandelijke beperking. Meike heeft eerst de zorg-opleiding van niveau 2 gedaan en ervaart een groot verschil nu ze op niveau 4 zit: “Je krijgt veel meer diepgang, je zet echt stappen. Je moet bijvoorbeeld ook goed letten op de familie, op de mensen eromheen, hoe die het ervaren.”

We gaan daarna gezamenlijk naar de theaterzaal van het ROC voor de opvoering van de voorstelling ‘Strepen op het raam’. Alle door de studenten genoemde thema’s komen voorbij...