Binnenkort is het weer Kinderboekenweek (van 2 tot en met 13 oktober). Het thema is Lekker Eigenwijs. Een thema dat zeer goed past in de huidige tijd, want niet alleen kinderen zijn eigenwijs, we kunnen er allemaal wat van. Neem bijvoorbeeld ons kabinet die de btw op boeken wil verhogen. Veel eigenwijzer wordt het niet.
Als schrijver van kinderboeken ben ik niet blij met deze verhoging. Het betekent namelijk dat de overheid in plaats van 9 procent straks 21 procent aan mijn boeken gaat verdienen. Nou is het zo dat de overheid op dit moment al meer aan mijn boeken verdient dan ik zelf, maar dat zal – als deze btw-verhoging doorgaat – straks nog meer zijn.
Het is nu zo dat als ik net zo veel aan mijn kinderboek wil verdienen als de overheid, ik eerst 20.000 boeken moet verkopen. Of ik überhaupt zo veel van mijn boek ga verkopen, is nog maar de vraag, maar als het lukt is die ongelijkheid in ieder geval rechtgezet. Maar nu wil de overheid de btw dus gaan verhogen. Verdien ik dan meer per verkocht boek? Nee. Ik krijg net zo veel, maar de overheid verdient straks meer dan twee keer zo veel als wat ik krijg.
Maar goed, dat is nog niet het ergste. Ik stoor me vooral aan het signaal dat het kabinet met deze btw-verhoging afgeeft. Als overheid verhoog je de prijzen van dingen die slecht zijn voor mensen, zoals alcohol en sigaretten. Het is verboden tabak online te verkopen. Ook in supermarkten mag het niet meer. In 2032 ligt het alleen nog in tabaksspeciaalzaken. Op deze manier maken we een einde aan het rookprobleem.
We proberen ook al jaren met z’n allen een ander probleem op te lossen, namelijk de ontlezing. In Nederland lezen we in onze vrije tijd elk jaar minder boeken, kranten en tijdschriften. Dat is een probleem, omdat mensen die niet of slecht lezen minder goed kunnen meedoen in de maatschappij. Als we mensen willen aanmoedigen om meer te gaan lezen, dan moeten we boeken volgens mij niet duurder maken. 21% btw: een waardeloos idee.