In het Beatrix College is het even zoeken, maar dat geeft niet want het is een prettige school om in rond te dwalen. Licht, kleurig en rustig met veel vrolijke leerlingen in klaslokalen, in de aula’s of in de gangen. Het is vrijdag 20 september, wereldwijde Clean up-dag. Een aantal Beatrix-leerlingen doet mee.
Tekst: Gerard Sanberg
Foto's: Gert-Jan Remmers/Nononsens
De veertien leerlingen scholen lacherig samen. Begeleider is docent Loek de Bruin. Loek: “Het hoort bij BMO, Beatrix Maatschappelijk Ondernemen. Leerlingen werken onder schooltijd aan een project dat ze zelf kiezen. Ze doen iets voor de wereld of voor een ander.” Dat klinkt goed en de leerlingen zullen het even later bevestigen.
Veertien cleaners
De veertien 'cleaners' komen uit alle leerjaren en stromen binnen de school. De fotograaf zet ze op een rij onder een logo van de school. Ze doen geduldig mee, ook als het enkele keren over moet en ze één voor één een stapje naar voren moeten doen zodat de rij schuin komt te staan. Klaar! BMO-coach Loek de Bruin stuurt ze op pad, ze kiezen zelf de straten die ze gaan schoonmaken. Er wordt wat geginnegapt - natuurlijk wordt er wat geginnegapt - maar ze gaan enthousiast en gemotiveerd op pad. Loek: “Tja, ze hebben er tenslotte zelf voor gekozen.”
Mick van der Stelt, Stephany Walschots en Daan van Ooyen blijven even hangen voor het interview. Ze wonen alle drie in de buurt van school, maar Mick (13 jaar, tweede klas) voegt eraan toe: “Ik ga verhuizen, naar Prinsenbeek bij Breda.” Oh, al snel? “Ja, komend weekeinde. Maar ik blijf wel hier op school hoor, gewoon treinen.” Hij zit in de zogenaamde 5M-stream, dat betekent dat je op een andere manier leert. Mick: “Je krijgt aan het begin van een periode het huiswerk voor die hele tijd op, dan werk je in eigen tempo. Maar er is geen verband tussen 5M en Clean up. Clean up hoort bij BMO en dat gaat de hele school door.”
De wereld een klein beetje beter
Stephany (15 jaar), zit in 4 havo: “Ja, regulier, dus niet 5M. Heb ik wel gedaan hoor. Veel zelfstandig werken en laptops in plaats van boeken. Weinig klassikale uitleg.” Wat betekent Clean up voor haar? “Schoongemaakt wordt het gewoon een fijnere omgeving, zonder rommel. Ik doe het al acht jaar en zo’n clean up-dag dat zou ik echt niet willen missen. Je doet wat voor je omgeving en het is ook leuk.” Daan (17) is het daarmee eens. Hij zit in het examenjaar van het tweetalig atheneum en doet als extra vak Global Perspective. “Daar doe je geen examen in maar je krijgt wel een internationaal erkend diploma. Mooi extra. En Clean up maakt de wereld dichtbij een heel klein beetje beter, vandaar. Ik wil mezelf uitdagen, wereldwijd dingen doen.” En volgend jaar? “Naar Delft, ruimtevaarttechniek.”