De eerste zaterdag van oktober is het Nationale Kringloopdag. In 2024 valt die dag op 5 oktober. Dan openen kringloopwinkels in het hele land hun deuren. Dit jaar is het thema ‘Milieu en duurzaamheid’.

Door Ingrid Bothe

Toen ik in 1984 op 18-jarige leeftijd het huis uitging om te studeren, stond de nodige huisraad al bij mijn ouders op zolder. Vanaf mijn 7e riep ik na onze verhuizing naar West-Friesland namelijk al dat ik ‘als ik later groot ben’ weer in Amsterdam zou gaan wonen. Wanneer iemand in de familie aankondigde iets nieuws voor in huis te gaan kopen, reserveerden mijn ouders meteen de afdankertjes “voor als Ingrid op kamers gaat”.

Consuminderen

Naast studenten kiezen tegenwoordig steeds meer mensen voor tweedehands. Dat heeft zeker te maken met de dalende koopkracht, maar ook met de toenemende bewustwording over duurzaamheid. Hergebruik is een manier om te consuminderen en het milieu te ontlasten. Het draagt bij aan een kleinere afvalberg. En consumenten kunnen iets ‘nieuws’ aanschaffen zonder dat er energie nodig is voor de productie ervan.

Geen winstoogmerk

‘Vintage-’ en ‘retrowinkels’ schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Een bezoek aan een kringloopwinkel klinkt misschien minder trendy. Maar door het sterk wisselende en veelzijdige aanbod is het minstens even leuk, net zo goed voor het milieu en beter voor je portemonnee. Want het merendeel van kringloopwinkels heeft geen winstoogmerk.

Maatschappelijke functie

Daarnaast vervullen kringloopwinkels een belangrijke maatschappelijke functie. Ze stellen iemand met een smalle beurs in staat om voor een gunstige prijs producten aan te schaffen. Ze bieden werk aan mensen met minder kans op de reguliere arbeidsmarkt. En sommige kringloopwinkels doneren (een deel van) de opbrengst aan goede doelen in binnen- en/of buitenland.

Voor de kwaliteit hoef je het ook niet te laten. De meeste kringloopwinkels kijken heel kritisch naar de spullen die worden aangeboden. Zijn die te vies, of kapot en niet meer te repareren? Dan worden ze niet aangenomen of gaan ze naar het grof vuil.

Schatzoekers

Het assortiment van kringloopwinkels is daarnaast meestal heel gevarieerd: meubels, kleding, serviesgoed, glaswerk, boeken, fietsen, speelgoed, decoratie, muziek, elektr(on)ische apparatuur… Je kunt het zo gek niet bedenken. Schatzoekers kunnen tussen het aanbod zomaar onverwachte pareltjes aantreffen. De kans is weliswaar niet heel groot, maar er zijn al een paar voorbeelden voorbijgekomen in het populaire programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’.

Nieuw leven

Sommige oudere artikelen in het assortiment van de kringloop zijn van betere kwaliteit en gaan langer mee dan wat er tegenwoordig nieuw geproduceerd wordt. Zelf heb ik na mijn studententijd nog tot een jaar of 15 geleden plezier gehad van verschillende meubels van mijn oma. In die tijd hebben ze wel een paar keer een metamorfose ondergaan. Dankzij een likje verf bleven ze bij ons veranderende interieur passen. Inmiddels hebben ze via de kringloop weer een nieuw leven gekregen.

Een mooi idee dat we er na zoveel jaar trouwe dienst iemand anders blij mee hebben kunnen maken.