Augustus 1988. De legerleiding had besloten om de Aan-en Afvoertroepen in de Generaal-Majoor Kromhoutkazerne te verplaatsen naar Keizersveer (bij Geertruidenberg).

Door John Geerts/Tilburgers.nl

Aanleiding hiervoor was de toenemende overlast van de militaire leswagens in het centrum van Tilburg. Dit besluit betekende ook het einde voor de legerplaats. In 1989 vertrok de laatste compagnie en stond de kazerne leeg. Voordat het zover was maakte Niek Hermans in augustus 1988 deze foto van de poort aan de Korenbloemstraat. In de verte is de klokkentoren van de kazerne te zien. Dat gebouw staat er nu nog en is een rijksmonument. Tevens is de andere ingang aan de Diepenstraat te zien.

Bijzondere kazerne

De legerplaats bevond zich tussen de Korenbloemstraat, Bredaseweg, Diepenstraat en Ruysdaelstraat en werd aangelegd tussen 1909 en 1932. Het was een bijzondere kazerne bestaande uit diverse losstaande gebouwen te midden van veel groen,

Te lezen op de website van ‘je-oude-kazerne’: “De Kromhoutkazerne was één van de eerste kazernes in Nederland die volgens het paviljoensysteem ingericht was. De bouwstijl kan als overgangsarchitectuur beschreven worden, waarvan sommige gebouwen kenmerken van chaletstijl hadden. De kazerne leek qua bouwstijl sterk op de eveneens in die tijd voor de cavalerie gebouwde Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda. De kazerne was naamloos bij oplevering en ging als Cavaleriekazerne door het leven, maar ook als Julianakazerne. In 1935 werd de naam Kromhoutkazerne verleend. Tilburg was hier niet blij mee, generaal Kromhout was slechts bekend in kleine kring en zodoende was deze naam niet erg prestigieus.”

Rijschool

Later werd het een kazerne voor de artillerie en voor de AAT (aan- en afvoertroepen). Van 1968-1988 was hier de Militaire Rijschool Tilburg gevestigd, waar de militairen met legertrucks leerden om te gaan, die dan ook een vertrouwd gegeven in het stadsbeeld waren.