Hoeveel fietsen zijn door de Duitsers van de Tilburgers gestolen? Hoeveel radio’s leverden ze in? Hoeveel ‘moetjes’ kwamen voort uit de relaties van Tilburgse vrouwen met geallieerde soldaten? Hoeveel 'Vliegende Bommen' vlogen over Tilburg? Op deze en tal van andere verrassende vragen en onverwachte aspecten over de Tweede Wereldoorlog in Tilburg gaat Paul Spapens in tijdens een lezing op zondagmiddag 13 oktober.
De lezing wordt gegeven bij Peerke Donders, begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk. Tijdens de lezing laat Paul Spapens veel historische foto’s zien. De oud-journalist en publicist verzorgde dit jaar in de Heikesekerk de 4 Mei-lezing voorafgaand aan de Dodenherdenking. Tijdens deze lezing stelde hij zich de vraag of oorlog ooit voorbijgaat?
De laatste getuigen
Peerke Donders organiseert telkens in een jubileumjaar (zoals 2024) een aantal speciale activiteiten omtrent oorlog en bevrijding in Tilburg. Immers, Tilburg werd op 27 oktober bevrijd, 27 oktober is de verjaardag van Peerke Donders. Nu het 80 jaar geleden is dat Tilburg werd bevrijd, is een van deze activiteiten de lezing door Paul Spapens. Hij verdiept zich al jaren in deze periode en hij publiceerde er ook over, zoals onder meer vijf jaar geleden het boek ‘De laatste getuigen’, samen met Caroline Evers.
Nadruk
Als het gaat over de oorlog, gaat het doorgaans over de bevrijding. Het verhaal van de oorlog zelf in Tilburg, hoe de stad deze tijd doormaakte, wat de Tilburgers allemaal overkwam, raakt steeds minder bekend. Daar legt Paul Spapens nu de nadruk op in zijn lezing. Daarbij heeft hij naar zijn aard met name ook oog voor het ‘kleine’ verhaal, maar net zo goed laat hij zien onder wat voor omstandigheden de Tilburgers de draad weer op moesten pakken toen de Duitsers waren verjaagd. Een verhaal vol verrassende feiten, een verhaal zoals dat niet vaak meer wordt verteld. Een verhaal dat je moet kennen om te beseffen wat de bevrijding betekende, toen en nu...