Op de hoek van de Ringbaan Zuid en de Ringbaan Oost staat op de ene hoek hotel Bastion en op de andere een opvallend gebouw met een grote glazen pui op de eerste verdieping. Daar zat een aannemer, maar die is vertrokken. Oplettende automobilisten zien dat er sinds kort een helblauw geverfde boom op de parkeerplaats staat. In het gebouw zelf zit nu The Living Museum en The Blue Tree komt daar uit voort. Wat is het verhaal daarachter?
Tekst: Gerard Sanberg
Fotografie: Gert-Jan Remmers/Nononsens
Marliecke Kwast (50 jaar, werkzaam in de zorg, 4 kinderen) heeft het allemaal in gang gezet en vertelt er graag over, want The Blue Tree stamt van ver: helemaal uit Australië. Ja, niet dit exemplaar in Tilburg, dat heeft zij zelf gemaakt. Maar het idee.
Een 'benkske' voor Jeruzalem
De wijk Jeruzalem bestaat 75 jaar en woningbouwvereniging Tiwos wilde samen met de bewoners zorgen voor een fraai 'Tilburgs Benkske' in de wijk. Marliecke woont er al sinds 2001 en werkte daaraan mee. Dat gebeurde aan de rand van Jeruzalem, bij The Living Museum: “Ja, het was wat onwennig voor mij. Ik was daar pas één keer geweest, op een Open Dag. Leuk hoor, maar niks voor mij, dacht ik eigenlijk. Maar toen we daar met een stel aan dat benkske werkten voelde het heel vertrouwd! Onder het mozaïeken aan dat benkske hadden we het er met elkaar over: wat doen we als het áf is?” Voor Marliecke was in elk geval wel duidelijk dat ze verder wilde in het Living Museum. Wat daar allemaal gebeurde sprak haar erg aan.
Blue Tree Project
Alsof het zo moest zijn: toen het benkske klaar was, dook de blauwe boom op in het blikveld van Marliecke: “Ik zag daar een reportage over op tv en dat sprak me zó aan. Over een Australische jongen Jayden die psychisch in de knoop raakte en tenslotte zelfmoord pleegde. Hij had eerder al uit baldadigheid een boom op het erf van zijn vader blauw geverfd en op zijn begrafenis werd die anekdote verteld. Zo werd de blauwe boom een symbool voor een beweging zich die langzaam maar zeker verspreidde over Australië, het Blue Tree Project. Het ging uit van Jaydens’ broer Kendall, uit verdriet over wat zijn broer was overkomen en dat hij dat niet had kunnen voorkomen.”
Openheid over mentale problemen
Het Blue Tree Project telt nu alleen al in Australië 300 blauwe bomen, maar ook in Engeland, Duitsland en de VS slaat het project aan. En nu in Tilburg dus. Kort samengevat is de missie: het is oké om niet oké te zijn. Oftewel: schaam je niet voor mentale problemen maar práát erover. Problemen zijn echt niet onoverkomelijk, ze kunnen worden opgelost. Marliecke: “Openheid over mental issues, daar gaat het over. Dat past bij het Living Museum, dus mooi dat de blauwe boom nu goed zichtbaar op de parkeerplaats staat.”