Ter gelegenheid van de aankomende 'Dag van de Armoede' opent de Tilburgse Voedselbank op zaterdag 12 oktober haar deuren voor het publiek tijdens een open dag. Met rondleidingen, informatiestands en activiteiten voor kinderen, biedt deze dag een unieke kans voor mensen uit Tilburg en omgeving om een kijkje achter de schermen te nemen. Zij leren zo over het belangrijke werk dat de Voedselbank verricht. Het evenement vindt plaats van 10.00 tot 14.30 uur aan de Kapitein Hatterasstraat 48.

Marina Hesen, de nieuwe voorzitter van de Tilburgse Voedselbank, zegt: "Helaas bereiken we nog steeds niet alle mensen die recht hebben op een voedselpakket. Dit komt waarschijnlijk door schaamte. Stille armoede mag in onze samenleving nooit tot een gebrek aan voedsel leiden. We vinden het belangrijk dat iedereen zich in de samenleving opgenomen en thuis voelt.”

Stille armoede

In Nederland leeft een groeiend aantal mensen op of onder de armoedegrens. Ook in Tilburg zijn er veel huishoudens die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De Tilburgse Voedselbank helpt wekelijks ongeveer 550 huishoudens (1500 personen) met voedsel. Toch is er nog steeds sprake van 'stille armoede', waarbij mensen niet altijd hulp durven te vragen of weten dat ze hulp kunnen krijgen.

Activiteiten

Tijdens de open dag zijn er doorlopende rondleidingen waarin bezoekers kunnen zien hoe de voedselbank werkt. Daarnaast zijn er informatiestands waar vrijwilligers hun verhaal delen. Voor kinderen worden er leuke activiteiten geregeld om hen op een speelse manier bewust te maken van het thema armoede.

"Om 13.00 uur presenteren we trots onze nieuwe elektrische bus, mogelijk gemaakt door donaties. Deze duurzame stap draagt bij aan de toekomstbestendigheid van de Voedselbank en zorgt ervoor dat we vanaf 2025 probleemloos in de binnenstad kunnen blijven rijden met de komst van de Zero Emission Zone in Tilburg in 2025."

Vrijwilligers werven

De open dag biedt ook een uitgelezen kans voor geïnteresseerden om meer te leren over vrijwilligerswerk bij de Voedselbank. Bezoekers kunnen in gesprek gaan met huidige vrijwilligers en ontdekken hoe het is om een verschil te maken in de lokale gemeenschap.

De Stichting Tilburgse Voedselbank zet zich in voor huishoudens in Tilburg en omgeving, die om wat voor reden dan ook in financiële problemen zijn gekomen en geen toegang meer hebben tot voldoende voedsel. Naast het ondersteunen van zo'n 700 huishoudens (2.100 personen) in de regio, fungeert de Voedselbank ook al distributiecentrum voor voedselbanken in Noord-Brabant en Zeeland. Met de inzet van 170 vrijwilligers zorgt de Tilburgse Voedselbank ervoor dat gezinnen voorzien worden van voedsel en basisbenodigdheden.