Regionaal Archief Tilburg zet belangrijke momenten uit de Tweede Wereldoorlog op de kaart. Letterlijk op de plattegrond die we kennen van Google Maps. Waar vielen wanneer welke bommen? Waar werden wanneer welke acties van verzet gepleegd? Het resultaat is te bekijken op een nieuwe website: 'Tilburg WO2 op de Kaart'.

De afgelopen maanden zijn medewerkers en vrijwilligers van het archief bezig geweest met het verzamelen van informatie en beeldmateriaal, om deze visueel toegankelijk te maken via de kaart. De informatie zelf staat grotendeels in de Wiki Midden-Brabant. De afbeeldingen komen voornamelijk uit de uitgebreide fotocollectie van het Regionaal Archief Tilburg.

V1-explosies

Projectleider Astrid de Beer legt uit waarom dit project is gestart: “Gedurende de jaren 1940-1945 is er veel gebeurd in Tilburg. Denk maar aan de talloze bombardementen, V1-explosies en neergestorte vliegtuigen die in en in de nabijheid van Tilburg hebben plaatsgevonden. Deze hebben gezorgd voor slachtoffers én aanzienlijke materiële en psychische schade. De kaart maakt al deze locaties goed inzichtelijk. Ook de locaties van gebeurtenissen zoals de overval op de Afdeling Bevolking (‘Rauterzegelkraak’), de moordaanslag op NSB-politieagent Piet Gerrits, de inval bij Coba Pulskens, de fusillade in de Willem II kazerne en de moord op Wim van Wezel zijn op de kaart te zien.”

Nog niet klaar

Het werk is nog niet klaar. De lijst met gebeurtenissen is enorm lang. Er is nu een begin gemaakt en de komende tijd gaat de werkgroep verder met het uitbreiden van de gegevens op de kaart. De gegevens die er nu vrij volledig in staan zijn de V1 -explosies in Tilburg, de neergestorte geallieerde vliegtuigen, de bombardementen en granaatinslagen, de plaatsen van verzet en de missiehuizen die broeders of zusters in Nederlands-Indië verloren in de strijd tegen Japan.

Regionaal Archief Tilburg levert hiermee ook een bijdrage aan de vele activiteiten die worden georganiseerd rondom de herdenking van Tilburg 80 jaar vrij. De website geeft een beeld van de verspreiding van gebeurtenissen over de stad en de buitengebieden en combineert de al bekende feiten met minder bekende zaken. Het kan gezien worden als een nieuwe bron voor historisch onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in Tilburg en omgeving.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven om bij de lancering aanwezig te zijn. Aanmelden kan via www.regionaalarchieftilburg.nl. De bijeenkomst op 31 oktober loopt van 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) tot 17.00 uur en wordt gehouden in de studiezaal van Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg.