Sinterklaas komt deze zondag aan in de Piushaven en vervolgt daarna zijn bezoek aan Tilburg. Maar... hebben de Pieten wel pepernoten bij zich om uit te delen? Dat is de grote vraag nu de Bakpiet een hele grote fout heeft gemaakt en per ongeluk een heleboel zout heeft toegevoegd aan het pepernotendeeg waardoor de anders zo lekkere pepernoten nu hééééél vies zijn. Sinterklaas zet alles op alles om deze zondag in Tilburg toch smaakvolle pepernoten uit te kunnen delen, maar voor de zekerheid is ’Code Goudbruin’ van kracht. En die luidt: bak ook je eigen pepernoten!

Door Piet Krediet

De Pepernotenbakkerij van SInterklaas draait momenteel overuren. Zou het lukken om op tijd nog een grote partij pepernoten te bakken voor de kinderen in Tilburg? De Bakpiet wordt er een beetje veel zenuwachtig van: ”Man, man, man. Wat een gedoe. Ik had het zo druk met het maken van marsepein, chocolade-Sinterklaasjes, suikerbeestjes en al dat andere lekkers dat ik per ongeluk een paar extra vaten zout aan het pepernotendeeg heb toegevoegd. Dat moest natuurlijk helemaal niet. Paniek: want we hebben wel ’tigmiljoenpepernoten’ nodig voor de kinderen in Tilburg.”

Véééél te zout

De lekkerste pepernoten bak je volgens de Bakpiet met ongezouten roomboter, donkere basterdsuiker, speculaaskruiden, zelfrijzend bakmeel, een beetje zout en wat halfvolle melk: ”Maar de lading pepernoten voor Tilburg is nu dus véééél te zout. Ze smaken niet. Sterker nog: ze zijn hééél vies! Het zal er om hangen of we op tijd klaar zijn met bakken, dus onze goudbruine tip voor alle lieve kindertjes is dat ze thuis ook zelf wat pepernoten bakken. Gewoon: voor de zekerheid én omdat het ook heel gezellig en lekker is om thuis te bakken. Op internet is het recept zo gevonden, dus: bakkers klaar? Bakken maar!”