Hoe vaak oogst een les in het voortgezet onderwijs nu applaus? Zelden toch? Maar de training van GroteMensenPraat op het Beatrix College in Tilburg krijgt op het einde een warm applaus. Klas 6A3 (zes Atheneum, 30 leerlingen) kan de stortvloed aan informatie over weinig boeiende zaken als zorgkosten, verzekeringen, huursubsidie en supermarktprijzen waarderen. De overgrote meerderheid vindt dat school hier meer aandacht aan zou moeten besteden, want binnen een jaar krijgen ze er allemaal mee te maken.

Tekst: Gerard Sanberg

Foto's: Gert-Jan Remmers/Nononsens

Kiara Fecunda, die samen met haar collega Ebony Winter de training verzorgt: “Het is best ingewikkeld hoor, waar je allemaal mee te maken krijgt als je achttien wordt. Dan ga je studeren en misschien op kamers – nou, dan komt er wat op je af. Als je goed geïnformeerd bent, kan dat echt geld schelen.”

Dat laatste beaamt Diana Nijhuis: “Ik had die presentatie eerder moeten krijgen. Ik heb inderdaad, precies zoals zij afraden, een tussenpersoon ingeschakeld voor mijn verzekeringen. Kostte 100 euro! Dat was dus echt niet nodig geweest, zie ik nu.” Diana is weliswaar een uitzondering want ze woont niet thuis maar in een gezinshuis en ze is achttien (de meeste klasgenoten zijn zeventien) maar evengoed: 100 euro is 100 euro en als je die kunt besparen: kassa! Ze zit overigens tot volle tevredenheid op het Beatrix en haar favoriete vak is filosofie. Dat gaat ze ook studeren, straks: “Ik denk in Utrecht. Hier in Tilburg kan natuurlijk ook, maar dat lijkt me niks. Veel te actueel gericht, op wat er nu gebeurt. Het gaat mij juist om de klassieken, de geschiedenis ervan.” Gaat ze slagen denkt ze? “Ja hoor, dat moet wel lukken.”

Bouwkunde of geneeskunde

Shahez Ahmed is net als Diana achttien en ook hij vond de presentatie nuttig: “Je hoort over dingen waar je niks van afweet, dus dat is goed.” Weet hij al wat hij gaat doen, met het atheneumdiploma op zak? “Studeren! Zeker! Maar ik weet nog niet wat. Ik twijfel tussen bouwkunde en geneeskunde.” Dat is niet zo’n voor de hand liggend tweetal, toch? “Tja, mijn lievelingsvakken zijn wiskunde en biologie, dus vandaar. Mijn broer doet bouwkunde in Eindhoven, dus misschien wordt het dat. Als het geneeskunde wordt, dan ga ik naar Rotterdam.”

De training over al die grote-mensen-dingen is interactief: regelmatig moeten de leerlingen hun mobieltje pakken om een enquête in te vullen of hun standpunt te bepalen. Stel je zit op kamers en je hebt honger. Wat doe je? Het verspakket van AH inclusief benodigde ingrediënten kost ruim 12 euro, blijkt, maar álle losse ingrediënten bij elkaar en dan zelf koken is duurder. Dus? “Wij gaan voor water en brood”, roept een stel enthousiastelingen door het lokaal. Anderen geven ook hun voorkeur, maar de pizza-koerier komt niet ter sprake. Opmerkelijk.