Kapot speelgoed? Laat het gratis repareren. Op zaterdag 30 november wordt van 10.00 uur tot 16.00 uur in de Tilburgse Speelgoedbank de Speelgoed Reparatie-dag gehouden. Iedereen kan met kapot speelgoed langskomen. Een aantal bijzonder handige vrijwilligers zit klaar om kapot speelgoed weer aan de praat te krijgen. De Tilburgse Speelgoedbank is gevestigd aan de D.J. Jittastraat 4 A (bij de Westermarkt).

Deze bijzondere actie wordt gehouden met het oog op Sinterklaas. Kinderen krijgen speelgoed. Dat wordt meestal nieuw gekocht. Maar tegenwoordig wordt het steeds normaler om gebruikte spullen een tweede leven te geven. Zie de sterke toename van winkels met gebruikte kleding. Tweedehands speelgoed of gerepareerd speelgoed past in die trend en de Tilburgse Speelgoedbank helpt hierbij een handje.

De Tilburgse Speelgoedbank heeft een schat aan ervaring in het repareren van speelgoed. In de winkel aan de D.J. Jittastraat is al drie jaar het Tilburgs Speelgoed Repair Café gevestigd. Speelgoed dat niet meer werkt wordt hier gerepareerd. Gemiddeld lukt in zeven van de tien keer om kapot speelgoed te herstellen. En het gaat dan niet om het plaatsen van baterijen, maar om werkelijke reparaties.

De Tilburgse Speelgoedbank is in de allereerste plaats een sociaal initiatief. Kinderen van ouders die te weinig geld hebben om zelf speelgoed te kopen, krijgen speelgoed. Dit speelgoed wordt in feite ter beschikking gesteld door leeftijdgenootjes. Speelgoed wordt aan de Tilburgse Speelgoedbank ter beschikking gesteld door scholen, particulieren en bedrijven. De Tilburgse Speelgoedbank krijgt geen subsidie. Al het werk wordt gedaan door vrijwilligers..

Sociaal en circulair

De Tilburgse Speelgoedbank is niet alleen een sociaal initiatief, het past ook volledig in het streven naar een circulaire wereld. Met ander woorden: hergebruik, repareren en dergelijke. Speelgoed waarmee via de Tilburgse Speelgoedbank kinderen blij worden gemaakt, krijgt op een mooie manier een tweede leven. Daarnaast, mocht dat nodig zijn, wordt het gerepareerd. Technisch goed onderlegde vrijwilligers hebben veel ervaring opgedaan met het repareren van speelgoed.

De actie van de Tilburgse Speelgoedbank is nu een bijzonderheid, maar speelgoed opknappen was tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw gemeengoed. Het kwam – als voorbeeld – dikwijls voor dat een stepje tegen Sinterklaas een ander kleurtje kreeg waarna een kind daar ontzettend blij mee was. Als speelgoed kapot was, ging je er mee naar de Poppendokter. Tilburg kende verschillende Poppendokters. De Speelgoed Reparatie-dag is eigenlijk een eigentijdse Poppendokter, maar dan voor al het speelgoed dat kapot is.

Reparatie fototoestellen

De buurman van de Tilburgse Speelgoedbank is PortAgora. Dit is een kringloopwarenhuis dat ook volledig is gericht op hergebruik van spullen. PortAgora haakt in op de Speelgoed Repairdag met het aanbod om analoge fototoestellen te repareren. Analoog (ook wel ‘ouderwets’ genoemd) fotograferen zit sterk in de lift. Met name jongeren hebben daar interesse in. Op zaterdag 30 november kan iedereen zijn kapotte fototoestel door een specialist na laten kijken.