Door John Geerts/Tilburgers.nl
Een bijzondere foto van de Tilburgse Fotograaf Ruud de Brouwer. Hij fotografeerde professioneel sinds 1966. Hij maakte portretten, landschappen, en stillevens, in opdracht of als vrij werk. Hij heeft in de fotografie twintig jaar lesgegeven aan diverse kunstencentra. Hier gaat het om een panoramafoto uit 1970 op een bijzonder filmrolletje: de Kodak Pantonomic X die speciaal gemaakt was voor panorama’s en luchtfotografie.
Franse monnik
We zien hier de achterzijde van het Bernardusplein in ’t Zand. Dat plein is tussen 1958 en 1962 aangelegd en is genoemd naar de Franse monnik Bernardus van Clairvaux (1090-1153) Hij stichtte in 1112 de orde van de Cisterciënzers. De orde is voortgekomen uit de Benedictijner abdij van Citeaux, die in 1098 door abt S. Robertus van Molesme werd gesticht, maar pas echt als een nieuwe orde ging functioneren toen de H. Bernardus er zich in 1112 met dertig ridders vestigde. Hij stichtte in 1115 het klooster te Clairvaux en werd de eerste abt. Hij was de grootste figuur van zijn eeuw, een kerk- en kloosterhervormer en bezield leider van de Tweede Kruistocht.
Onder het flatgebouw lag een winkelcentrum dat rond 2015 richting de Reitse Hoevenstraat is verplaatst. Op deze foto is dat niet te zien omdat we tegen de achterkant aankijken.
Magere Josje
Van onder links met een bocht naar rechts loopt de Don Boscostraat. Bovenin loopt de Thomas van Acquinostraat naar rechts weg. De hele wijk ten westen van de Reitse Hoevenstraat is tussen 1957 en 1962 gebouwd. Harrie Mayen herinnert zich het volgende op de website Geheugen van Tilburg “Een fijne wijk met gewoon flats en straatjes met huizen. Tussendoor speeltuintjes en een winkelstraatje (zoals in mijn geval de Thomas van Aquinostraat) met een bakker, een slager, de VéGé (kleine buurtsuper) en een 'sigarettenboer'. Overal in de wijken werden parochies gevormd en nieuwe kerken gebouwd. Volgens goed Tilburgs gebruik kregen deze kerken vaak bijnamen. Vlakbij aan de Postelse hoeflaan lag De Goede Herder met haar hoge slanke klokkentoren: die werd al snel Magere Josje genoemd.”