Kunstexpositie Sexhibition wil het stigma op sekswerk tegengaan door kunstenaars en sekswerkers op unieke wijze samen te brengen.
Sexhibition is een initiatief van Klankbordgroep Seksworks uit Tilburg en wil met een bijzondere kunsttentoonstelling een positiever en realistischer beeld neerzetten van 'de sekswerker'. Een zestal professionele kunstenaars gaan ieder een kunstwerk maken met één specifieke sekswerker als muze. Deze werken worden vervolgens in 2025 in diverse steden tentoongesteld en begeleid met een diverse randprogrammering rondom het thema sekswerk, zoals een 'living library' en lezingen.
Muze
Op dinsdag 10 december gaan de zes kunstenaars hun mogelijke muze voor het eerst ontmoeten tijdens een speciale speeddate avond in de LocHal in Tilburg. Twintig geselecteerde sekswerkers en de zes kunstenaars gaan na een kort gesprek kiezen met wie ze willen samenwerken. Deze speeddate vindt heel toepasselijk plaats in de LocHal in Tilburg, aangezien daar op 31 mei 2025 de tentoonstelling zal openen. Daarna zal de expositie ook te zien zijn in Den Bosch, Breda en Eindhoven. Dit alles om op zoveel mogelijk plaatsen het stigma op sekswerk te bestrijden en om zich zo hard te maken voor gelijke rechten voor sekswerkers.
Want dat een sekswerker nog veel te maken krijgt met onrecht en met stigma, daar weten de organisatoren, zelf ook allemaal sekswerkers, alles van. Zo kan een sekswerker niet zomaar werken waar hij/zij wil, krijgt geen hypotheek of zakelijke verzekering en wordt sekswerk, ondanks dat het een legaal beroep is nog steeds onderworpen aan onduidelijke en ongelijke wet- en regelgeving. Dat is nog niet alles. Uit directe ervaring weten ze bij Seksworks inmiddels ook dat sekswerkers vaak geen toegang hebben tot juiste zorg, geen aangifte durven te doen bij de politie en ga zo maar door.
Aan de wieg
De vrijwilligers bij Seksworks zetten zich daarom al vele jaren in voor de positieversterking van sekswerkers. Zo stonden ze ook aan de wieg van het, toen zeer baanbrekende, sekswerkbeleid in de gemeente Tilburg vijf jaar geleden. Breda heeft sindsdien een vergelijkbaar sekswerkbeleid en in Den Bosch en Eindhoven wordt hier inmiddels ook aan gewerkt. Het is dus een zeer actueel thema in de steden waar de tentoonstelling te zien zal zijn. "Naar de persoon achter het sekswerk kijken, is de eerste stap naar begrip en het doorbreken van het stigma.” volgens Ian, sekswerker en initiatiefnemer van dit project.
Impact
“We hopen echt impact te maken met de kunstwerken en onze boodschap ‘sekswerk is werk’ toegankelijk te maken voor iedereen," hoopt Eve, tevens sekswerker en mede projectleider. Inmiddels zijn er subsidies aangevraagd, een curator en de enthousiaste kunstenaars zijn gevonden en de startlocatie is geboekt. Het speeddaten op 10 december voelt voor de organisatoren toch wel als de onofficiële kick-off van dit project.