De feestdagen staan weer voor de deur! De tijd van gezelligheid, cadeaus, lekker eten en… afvalbergen? Elk jaar wordt er tijdens de kerstperiode enorm veel weggegooid; van voedsel tot verpakkingen en zelfs versiering. Maar het kan ook anders! Steeds meer mensen kiezen voor een ecologische kerst. Hoe je dat precies aanpakt? Geen zorgen, dat hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Hier zijn zeven simpele, maar effectieve tips voor een duurzame en sfeervolle kerst!
Tip 1. Het groene kerstmenu
We kennen allemaal die lange tafels vol heerlijkheden waar je twee dagen later nog van kunt eten. Hoewel dat fijn en gezellig is, gaat er helaas vaak veel voedsel verloren.
Oplossing: Plan je kerstmenu zorgvuldig. Denk aan portiegroottes en kies ingrediënten van lokale boeren of leveranciers. Niet alleen steun je de regionale economie, je bespaart ook op transport. Maak gerechten waarin je restjes kunt verwerken, zoals een soepje of quiche met de overgebleven groenten van je hoofdgerechten.
Bonus: Probeer eens een vegetarische of veganistische kerstmaaltijd. Deze gerechten hebben vaak een kleinere ecologische voetafdruk en kunnen verrassend lekker en feestelijk zijn! Misschien wordt het wel een nieuwe familietraditie.
Tip 2. De tweedehands- of huurkerstboom
Niets is zo sfeervol als een prachtig versierde kerstboom. Maar de vraag blijft: is een echte of een kunstboom beter voor het milieu?
Oplossing: Tweedehands is de sleutel! Zoek op bijvoorbeeld Marktplaats een gebruikte kunstboom (die gaan vaak jaren mee) of kijk naar initiatieven waar je een echte kerstboom kunt huren. Steeds meer bedrijven bieden huurkerstbomen aan die na de feestdagen weer teruggaan de grond in. Zo geniet je van de geur en sfeer van een echte boom, zonder dat er elk jaar nieuwe bomen gekapt hoeven te worden.
Bonus: Heb je al een kunstboom? Blijf die dan gebruiken! Het maakt niet uit hoe oud hij is; een kunstboom wordt pas echt duurzaam als je hem jarenlang inzet.
Tip 3. Duurzame cadeaus
Kerst zou eigenlijk niet moeten draaien om een berg cadeaus, maar we begrijpen dat cadeautjes geven en krijgen bij de feestvreugde horen. Dus waarom geen cadeaus met een groen tintje?
Oplossing: Geef eens een ervaring in plaats van spullen. Denk aan een middagje wellness, een workshop in de buurt, of een etentje bij dat ene gezellige restaurant. Wil je toch iets tastbaars geven? Kijk dan eens naar tweedehands winkels of duurzame producten die lang meegaan. Lokale kunstwerken, herbruikbare producten of zelfs zelfgemaakte cadeaus doen het ook altijd goed.
Bonus: Pak je cadeaus in met gerecycled materiaal, zoals oude kranten, mooie stoffen of zelfs hergebruikte papieren zakken. Geef er een persoonlijke touch aan met een handgeschreven boodschap of een droogbloem.
Tip 4. Groen versieren
De feestdagen geven ons een perfect excuus om ons huis uitbundig te versieren, maar elk jaar nieuwe kerstversiering kopen, is niet per se duurzaam.
Oplossing: Maak zelf je decoraties! Ga naar het bos of park en verzamel dennenappels, takjes en bladeren om een mooie kerstkrans of tafeldecoratie te maken. Met wat natuurlijke materialen creëer je een gezellige, authentieke sfeer zonder dat je de plastic ballen uit de winkel nodig hebt.
Bonus: Hergebruik ook oude versieringen van voorgaande jaren en mix en match. Of ruil decoraties met vrienden of familie voor een frisse look zonder nieuwe aankopen te doen.
Tip 5. Slimme lichtjes in de boom
Het mag natuurlijk wel gezellig verlicht zijn tijdens de feestdagen, maar ook verlichting kost energie. Hoe maak je je kerstverlichting zo duurzaam mogelijk?
Oplossing: Gebruik LED-lichtjes in plaats van de traditionele kerstlampjes. LED’s verbruiken een stuk minder energie en gaan langer mee. Zet ze alleen aan op momenten dat je er ook echt van kunt genieten, en vergeet niet de stekker eruit te trekken als je gaat slapen.
Bonus: Maak gebruik van timers. Zo hoef je niet steeds zelf de lichtjes aan en uit te doen, en bespaar je ongemerkt energie. Het is net zo sfeervol en een stuk beter voor het milieu.
Tip 6. Duurzame kerstkaarten
Niets brengt de feestelijke sfeer zo over als een mooie kerstkaart op de deurmat. Toch zorgt de jaarlijkse kerstkaartenstapel voor een hoop papierafval en uitstoot door het transport.
Oplossing: Kies voor kerstkaarten die gemaakt zijn van gerecycled papier of zelfs plantenresten. Sommige duurzame kaarten bevatten bloemzaadjes en kunnen na de feestdagen worden geplant, waardoor je niet alleen een mooie kerstwens stuurt, maar ook een bloeiende verrassing.
Bonus: Bewaar de kerstkaarten die je ontvangt en gebruik ze volgend jaar opnieuw als decoratie of knutselmateriaal voor nieuwe kaarten. Zo krijgen ze een tweede leven!
Tip 7. Vergeet de kerstafwas niet!
De laatste tip klinkt misschien wat suf, maar wist je dat die grote stapel afwas na het kerstdiner behoorlijk wat energie en water kan kosten?
Oplossing: Een vaatwasser verbruikt meestal minder water dan afwassen met de hand, zeker als je een energiezuinig programma kiest. Gebruik echte borden, glazen en bestek, en vermijd wegwerpartikelen. Heb je veel gasten? Overweeg dan om de vaat in etappes te doen, zodat je de vaatwasser niet steeds voor een halve lading hoeft te draaien.
Bonus: De afwas doen, kan een gezellig moment zijn om samen na te praten!
Een ecologische kerst hoeft echt niet saai of ingewikkeld te zijn. Met deze tips vier je de feestdagen sfeervol én milieuvriendelijk. Zo maak je niet alleen jezelf en je familie blij, maar ook de natuur. Dus trek je foute kersttrui aan, pak een mok warme chocolademelk, en geniet van de feestdagen, in balans met de natuur. Vrolijke en groene kerst!
DM