Hoe maak je iedereen duidelijk wat de Tilburgse Speelgoedbank is? Wie daar gebruik van kan maken? Wat je er kunt halen? Hoe het werkt? Hoe je er speelgoed naar toe kunt brengen? En vooral ook: wie zijn de mensen die de Tilburgs Speelgoedbank ‘draaien’? Al deze informatie en nog veel meer staat in een boekje waarvan het eerste exemplaar in ontvangst is genomen door Evelien Kostermans, wethouder sociale zaken.
Het boekje werd haar aangeboden door een kleine delegatie van de vrijwilligers. 24 van hen – en dat zijn ze bijna allemaal - staan met een foto en naam en toenaam in het boekje dat zeker uniek mag worden genoemd. Het gebeurt niet vaak dat alle vrijwilligers van een organisatie letterlijk te boek worden gesteld.
De Tilburgse Speelgoedbank stelde het boekje samen als een heel eigen manier om zich voor te stellen aan de gebruikers (in de eerste plaats), aan sponsoren (de Tilburgse Speelgoedbank krijgt geen subsidie en moet helemaal zelf de broek ophouden), aan hen die speelgoed doneren (onder andere scholen, particulieren en bedrijven) en verder aan iedereen die geïnteresseerd is in dit Tilburgse sociale initiatief.
Kinderen voor kinderen
De Tilburgse Speelgoedbank zamelt speelgoed in. Dit wordt beoordeeld op kwaliteit, leeftijd, thema en bruikbaarheid. Het speelgoed wordt schoon gemaakt en eventueel gerepareerd in het eigen Speelgoed Repair Café. Ouders die zelf geen speelgoed kunnen betalen, worden met hun kinderen uitgenodigd om naar de winkel aan de D.J. Jittastraat te komen. Kinderen kunnen hier speelgoed uitzoeken. Er is een ruim aanbod dankzij de mensen die speelgoed doneren. In feiten geven kinderen speelgoed aan leeftijdgenootjes.
Stad met een groot sociaal hart
In de gemeente Tilburg zijn naar schatting 7.000 kinderen die voor het speelgoed van de Tilburgse Speelgoedbank in aanmerking komen. Ook kinderen uit de omliggende dorpen zijn welkom. De organisatie werkt nauw samen met onder andere de Voedselbank, Quiet en de Stichting Leergeld. Al deze organisaties maken van Tilburg een stad met een groot sociaal hart. De Tilburgse Speelgoedbank heeft door zijn opzet en functioneren landelijk de aandacht getrokken. Steden als Breda en Haarlem zijn in Tilburg in de leer geweest toen ze een eigen speelgoedbank begonnen.
Het Vierde Geschenk
De Tilburgse Speelgoedbank werd in september 2021 door burgemeester Theo Weterings geopend. Het initiatief bestond toen al een paar jaar. Voorheen werd een paar keer per jaar speelgoed uitgedeeld in het supporterscafé van Willem II. De Tilburgse Speelgoedbank is een initiatief van de Stichting Het Vierde Geschenk. Deze stichting organiseert ook de Tilburgse Sterrentocht. Vandaar dat mensen die naar de Tilburgse Sterrentocht komen kijken worden opgeroepen om speelgoed mee te brengen. Dat wordt in bakfietsen die in de Sterrentocht meerijden opgehaald. De volgende Tilburgse Sterrentocht is op zondag 5 januari, aanvang 16.30 uur.
Em. De Jong
Dit alles – de Speelgoedbank en de Sterrentocht - wordt georganiseerd door vrijwilligers. Maak kennis met ze door middel van het boekje. Daarin lees je ook alles over idealen, ontstaan, achtergrond, noem maar op. Het boekje telt 64 pagina’s. Het is vormgegeven door Ingrid Andela. De teksten zijn van Paul Spapens. Koninklijke Drukkerij Em. De Jong, uitgever van Stadsnieuws, drukte het boekje als vorm van sponsoring.
Het boekje is gratis verkrijgbaar tijdens de openingsuren van de Tilburgse Speelgoedbank. Elke woensdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en elke zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. Adres: D.J. Jittastraat 4 A. kom kennismaken. Iedereen wordt hartelijk ontvangen door de vrijwilligers van de Tilburgse Speelgoedbank.