De derde editie van de Tilburgse Sterrentocht op zondag 5 januari wordt grootser en feestelijker dan ooit. Er doen maar liefst 32 groepen aan mee. Steeds meer organisaties hebben eigen lichtobjecten gebouwd en laten zo zien wie ze zijn én dat ze achter het ideaal van de Tilburgse Sterrentocht staan: namelijk solidariteit: samen maken we er wat moois van in Tilburg.
De Tilburgse Sterrentocht begint om 16.30 uur bij het Paleis Raadhuis. De meer dan 600 deelnemers verzamelen zich op het mooie nieuwe Stadsforum. De start op zondag is nieuw. Voorheen werd de Tilburgse Sterrentocht op zaterdag gehouden. Maar omdat de weekmarkt voortaan op zaterdag op het Willemsplein plaatsvindt moest noodgedwongen worden uitgeweken naar de zondag.
Voor de organisatie is deze wisseling spannend, aldus voorzitter Hennie van Schooten van de Stichting Het Vierde Geschenk. “We hopen dat heel veel mensen op zondag komen kijken.” Deze stichting is ook de organisatie achter de Tilburgse Speelgoedbank. Bij de organisatie van de Tilburgse Sterrentocht zijn tientallen vrijwilligers betrokken. Al weken wordt gerepeteerd door koren, muziek- en theatergroepen, door jong en oud. Al weken wordt gebouwd aan nieuwe lichtsculpturen op scholen, in wijkcentra en bij Ontdekstation013. “Je zult verbaasd zijn over wat er aan nieuwe lichtobjecten is gemaakt”, aldus Hennie van Schooten.
‘Meedoen is vanzelfsprekend’
Een van de organisaties die voor de Tilburgse Sterrentocht op 5 januari lichtobjecten heeft gebouwd en meevoert is Toegankelijk Tilburg. Deze organisatie zet er zich voor in dat iedereen met een lichamelijke beperking in de gemeente Tilburg mee kan doen. “Saamhorigheid is de essentie van de Tilburgse Sterrentocht. Dat Toegankelijk Tilburg daaraan meedoet is niet meer dan vanzelfsprekend”, aldus projectleider Gerdy Zijlmans.
Het mooie aan de deelname van Toegankelijk Tilburg is dat wordt samengewerkt met de Tilburgse afdeling van Amnesty International en met scoutinggroep Rey de Carle uit stadsdeel Reeshof. Dit laat zien hoe de Tilburgse Sterrentocht mensen inderdaad met elkaar op laat trekken.
Een andere groep die daar een sterk staaltje van laat zien is zangkoor L’Esprit. Dit koor repeteert in een ruimte van Convivio, een dagbesteding voor mensen met dementie. De leden hebben een lichtobject gebouwd in de vorm van een vergeet-mij-nietje, het symbool van de landelijke Alzheimer-vereniging. “Zeker met mensen met dementie willen we solidair zijn”, aldus bestuurslid Freek van der Heijden.
Boeket zonnebloemen
Koor L’Esprit is in de Tilburgse Sterrentocht overigens ook herkenbaar aan de muzieknoten als zelfgebouwde lichtsculpturen. Voor in het oog lopende nieuwgebouwde lichtobjecten zorgt dit jaar ook De Zonnebloem. De vrijwilligers van deze vereniging met in de gemeente Tilburg vijftien afdelingen zetten er zich voor in dat mensen met een fysieke beperking ‘de deur uitkomen’, aldus bestuurslid Corin Sweegers. “We hebben met een grote groep vrijwilligers een heel boeket zonnebloemen als lichtsculpturen gemaakt. “We willen laten zien dat we de boodschap van ‘saamhorigheid’ van de Tilburgse Sterrentocht ten volle onderschrijven.”
Nog heel veel meer
Deze nieuwe lichtsculpturen zijn slechts een zeer beknopt overzicht. Er zijn nog veel meer groepen die hiermee voor de dag komen tijdens de Tilburgse Sterrentocht op 5 januari. En er is nog zoveel meer aan nieuwe dingen te beleven. Een paar voorbeelden. Frederike Luijten draagt een speciaal gedicht over de Tilburgse Sterrentocht voor. Ze wordt daarbij begeleidt door een aantal schoolkinderen. Spectaculair zijn de verlichte steltlopers die voorop gaan in de Tilburgse Sterrentocht. Die wordt dit jaar afgesloten door Dutch Pipes and Drums, een van de meest iconische muziekgroepen van Tilburg. Deze groep werd in 1953 in Tilburg opgericht naar het voorbeeld van de doedelzakspelende Schotten die Tilburg hadden bevrijd. Dat is dit jaar tachtig jaar geleden.
Voorzitter Hennie van Schooten: “En zo komen Tilburgse traditie, Tilburgse geschiedenis en Tilburgse cultuur mooi samen in de Tilburgse Sterrentocht.”