De mobiele telefoon en de online-wereld brengen ons veel informatie en wereldwijd verbindingen. Dat is top! De keerzijde is dat we dagelijks miljoenen prikkels binnenkrijgen. Schermen zijn overal mee naar toe te nemen. We zijn altijd bereikbaar, staan altijd aan, kunnen altijd afleiding zoeken, vervelen ons nooit meer. We gaan maar door en door. Tot je het niet meer goed kunt verwerken. Door een goedaardige hersentumor weet Judith van Loon uit Tilburg hoe het is om die constante stroom aan berichten, nieuws en video’s gedwongen stop te moeten zetten. Haar hoofd kan die prikkels en informatieverwerking niet meer handelen.
Door haar situatie stond Judith stil bij hoe groot de invloed van de schermen in ons leven is. En dan zijn haar hersenen, als volwassene, inmiddels volledig ontwikkeld... Maar bij jongeren, de groep die de meeste tijd achter een scherm doorbrengt, is het brein nog volop in de ontwikkelingsfase. Wat doet dat met die hersenen, is dat misschien gevaarlijk? Een zorg voor veel mensen, ook voor Judith. Daarom gaat ze dit samen met experts en ervaringsdeskundigen onderzoeken middels de podcastserie ‘Het brokkelbrein’. In deze podcastserie gaat zij in acht afleveringen samen met de 19-jarige Pepijn uit Tilburg die zoektocht aan. Ze nemen de luisteraars mee op zijn reis om veel minder tijd online te besteden. Ook spreken ze met andere jongeren en wetenschappers van de Universiteit Utrecht en Amsterdam, Brein Centrum Leren en De Breinkliniek over de impact van het online zijn op je brein en de mogelijke gevolgen op verschillende gebieden. Er komen zelfs hersenmetingen aan te pas waarop je kunt zien wat er gebeurt in het brein en waar. De resultaten zijn soms behoorlijk confronterend.
Fontys ACE
Judith vertelt: "Jongeren zitten wel 5 tot 7 uur per dag online. Er is al veel aandacht voor de mentale gevolgen van social media maar niet van het online zijn zelf.
Wat doet dat vele scrollen, switchen van onderwerpen, constant aan staan, minder real life contact, slechter slapen etc. met je geheugen, concentratie,mentale en fysieke toestand én heel specifiek: met het brein? Er kloppen steeds meer jongeren vanaf 15 jaar met burn-out, angst en depressie verschijnselen bij de gezondheidszorg aan. Ook bij de Breinkliniek komen deze jongeren binnen. Bij een aantal is al echt hersenschade te zien. Als we in dit tempo doorgaan heeft dat veel impact op het welzijn van jongeren én uiteindelijk op de hele maatschappij. Hoe houden we onszelf en elkaar gezond én gezellig? Daar gaat deze podcastserie over. Met feiten, ervaringen, challenges, metingen én tips. Een groep studenten van Fontys ACE heeft meegewerkt aan de opbouw van de serie. Om de podcastserie te realiseren en landelijk onder de aandacht te brengen hebben we nog financiële middelen nodig. Vind jij de ontwikkeling van het brein bij jongeren én daarmee hun toekomst ook zo belangrijk en wil je hier aan bijdragen? Ga dan naar www.voordekunst.nl/projecten/18236-geef-om-het-brein-van-onze-jongeren."