Poolse Kinga maakt in haar vrije tijd prachtige taarten in schitterende kleuren en het is dan ook haar droom om hier in Tilburg haar eigen bakery te beginnen. Of een café, dat kan ook want daar heeft ze ervaring mee: “I worked as a waitress in Poland.” (De taalbarrière noodzaakt tot afwisselend langzaam Nederlands en vloeiend Engels, maar ze zit hier op taalles dus dat gaat straks beter.)

Door Gerard Sanberg

We zijn bij MST aan de Gasthuisring, in het gebouw waar nog steeds met grote letters op staat: Generalaat Fraters CMM. Maar het gebouw is te koop dus mettertijd zal het ontmoetingscentrum MST wederom moeten verhuizen. Al dertig jaar geven vrijwilligers hier taalles, maar er is ook een inloopspreekuur voor zaken die moeilijk te snappen zijn voor kwetsbare mensen.

Nu zijn Igor en Kinga en Sara, die hieronder aan het woord komen, niet kwetsbaar maar wel afkomstig uit andere landen, dus ze spreken de taal nog niet echt goed. Met wat je oppikt in het dagelijks leven kom je een heel eind natuurlijk, maar om een taal goed te leren moet je ook les krijgen in grammatica en idioom. En spelling! Dat doet Joost, gepensioneerd docent en een van de vele vrijwilligers bij MST. Sara (57 jaar, geboren in Iran) heeft hier ook in de schoolbanken gezeten. Ze heeft uitgesproken opvattingen hoe het moet: “In het begin, op het laagste taalniveau, moet je hulp krijgen van iemand die dezelfde taal spreekt als jij. Dat maakt veel verschil want als vluchteling heb je stress dus je leert moeilijk. Iemand die jouw moedertaal spreekt is dan een enorme hulp, ook bij het leren van Nederlands.” In het kader van ‘practice what you preach’ geeft ze nu zelf les bij MST, als assistent bij taallessen op het laagste niveau. Bravo!

Keukenhulp in nagerechten

Igor is 28 en komt uit Oekraïne. Hij is bijna drie jaar geleden naar Nederland gekomen, samen met zijn moeder, en werkt nu in de keuken bij Bunga Melatti in Alphen. “Als keukenhulp”, komen we samen tot de conclusie. Hij maakt vooral de nagerechten, maar is in Oekraïne opgeleid in het personeelswerk. Tja, daar komt hier niets van, maar hij wil wel in Nederland blijven. Of dat zal lukken? “Weet niet. Volgend jaar maart valt de beslissing of dat mag. Spannend.” Taartenbakker Kinga (ook 28) werkte bij GXO Logistics in het magazijn. Ze is in haar eentje naar Nederland gekomen maar inmiddels is het hele ouderlijke gezin hier: “Sister works also, dad is truck driver.” Ze wil graag hier blijven en droomt dus van haar eigen, Tilburgse bakery: “In Poland I finished cooking school.”