Vrijdagochtend 14 maart staat een klas schoolkinderen op de stoep voor de Oliemeulen. Komen die klussen voor NLdoet? Maar nee, het zijn bezoekers die met de juf komen kijken naar al het spannends in die mooie, oude boerderij aan de Reitse Hoevenstraat. “Wij komen alle beestjes opeten”, roept een jongetje stoer. “Nee dat mag niet”, zegt een meisje dat naast hem staat bezorgd. Binnen is ‘Nederland Doet’ al lang en breed aan de gang, zo blijkt.
Door Gerard Sanberg
Patricia Neuteboom, vaste kracht van De Oliemolen, legt uit: ”We hebben drie apenverblijven en die gaan al een hele tijd mee. Inmiddels zijn ze afgebladderd en verroest. Dat is toch een mooie klus voor NLdoet?” Dat blijkt te kloppen als we gaan kijken op de plekken waar het gebeurt. Er wordt ijverig geschuurd en geschrobd met borstels en emmertjes zeepsop: vóór je verft moet het immers schoon en glad zijn.
Gezellig met mama mee
In het verblijf van de Callithinx Jacchus oftewel de witoorpenseel-aap, treffen we Esmee Rombouts en Sandra Zaalberg. Gemeenteambtenaren? Esmee lacht: “Nee hoor ik ben lekker een dagje mee met mama. Ik ben zeventien, zit nog op school.” Goed, mama dan, die werkt voor de gemeente? Jazeker, Sandra is juridisch medewerker. “Informeel behandelaar van bezwaren ben ik. Als iemand bezwaar maakt tegen iets wat de gemeente doet of wil gaan doen, dan heb je de formele weg. Die is gecompliceerd, dus als je die kunt vermijden dan is dat winst. Ik bel de indieners van een bezwaarschrift op en dan kijken we samen of het mogelijk is om er zonder juridische strijd uit te komen.” Dat lukt vaak? “Het verschilt. Sommige mensen zijn blij dat het zo kan worden geregeld, anderen willen juist die formele weg bewandelen.” En de apenkooi? “De gemeente bood de mogelijkheid om mee te doen aan NLdoet. Superleuk!”
Ontsnapt
Voor de foto’s zou het natuurlijk leuk zijn als er ook apen in die verblijven zitten, maar dat gaat niet. Arjan Aerts, regulier vrijwilliger van de Oliemeulen: “De apen zitten in het binnenverblijf en ik ga die deur écht niet opendoen want als er eentje ontsnapt hebben we een probleem.” Hij poetst en schuurt samen met Monique van Dijk het verblijf van het Pinché-aapje oftewel Saguinus Oedipus. Monique werkt ook voor de gemeente. “Ik ben informeel behandelaar van bezwaren!” Oh, dat hebben we eerder gehoord. “Ja, we zijn hier met onze afdeling. Superleuk om je collega’s nu eens in een andere rol mee te maken. Werkt als teambuilding. En wanneer kom je nu in een apenkooi?” Juist! En de schoolklas uit het begin? Die zit op de grote zolder te genieten en te griezelen van een show over al die spectaculaire bewoners van de Oliemeulen.