'(Post)koloniaal verleden Tilburg' is de naam van een breed publieksprogramma dat de impact van het koloniale verleden zichtbaar en bespreekbaar wil maken. Het programma wordt georganiseerd door Beyond Walls en Stadsmuseum Tilburg in opdracht van de gemeente Tilburg.

Het programma bestaat uit wijkgerichte dialogen, wandelingen en educatie voor jongeren: "Tijdens de wijkgerichte dialogen verzamelen we verhalen over tastbaar erfgoed, missie en zingeving, postkoloniale migratie en solidariteit. Samen met erfgoedgemeenschappen herzien we wandelroutes langs koloniale straatnamen en verrijken deze met nieuwe inzichten. Jongeren van 16 tot 22 jaar onderzoeken hun familiegeschiedenis en de connectie met het koloniale verleden, resulterend in een expositie."

3 april

De eerste dialoogbijeenkomst vindt plaats op donderdagavond 3 april. Het textielverleden van Tilburg is diep verweven met het koloniale verleden. Maar hoe werkt dat vandaag nog door? "Velen dragen materieel en immaterieel erfgoed met zich mee – van batik en kotomisi tot persoonlijke objecten en familieverhalen. Dit programma biedt een podium om deze verhalen te delen en te verbinden met bredere erfgoedgeschiedenis. Experts zoals Jantiene van Elk van het TextielMuseum en modehistoricus Laurindo Andrea laten zien hoe textiel, identiteit en geschiedenis samenkomen. Na de presentaties gaan we in kleine groepen in gesprek over erfgoedbehoud, mode als culturele expressie en de overdracht van tradities. Heb jij een (textiel)voorwerp met een verhaal? Deel het in vijf minuten en laat het vastleggen voor de website het Geheugen van Tilburg. De bijeenkomst vindt plaats in MFA de Poorten (Hasseltstraat) op donderdag 3 april van 19:00 tot 21:00 uur."

6 april

Een tweede bijeenkomst is op zondagmiddag 6 april in het TextielMuseum. "De kleuren van Tilburgs textiel zijn verbonden met het koloniale verleden. We gaan aan de slag met historische verfrecepten en blauwhout. Tijdens het verven bespreken we de herkomst van kleurstoffen, de omstandigheden waarin ze werden gewonnen en hoe dit alles samenhangt met koloniale geschiedenis. De middag begint met een inleiding door Jantiene van Elk over historische verfrecepten, waarna deelnemers zelf aan de slag gaan en in groepjes in gesprek gaan over textiel, kleurstoffen en erfgoed. De workshop vindt plaats in het TextielMuseum in Tilburg op zondag 6 april van 13:00 tot 15:30 uur. Op 15 mei volgt een derde publieksprogramma plaats met als titel 'Missie en Zingeving' waarin we met elkaar in gesprek gaan over de missie en kunstenaar Tommy van de Loo zijn verhaal vertelt in relatie tot de Fraters van Tilburg onder andere op Curaçao. Deze bijeenkomst vindt plaats in Sociaal Cultureel Centrum de Schalm in Berkel-Enschot op 15 mei van 19:00 tot 21:00 uur. Naast deze bijeenkomsten zijn er diverse wandelingen door de stad over het (post)koloniaal verleden van Tilburg en de naamgeving van de straten, zoals Curaçaostraat en de Surinamestraat. Deelname aan de activiteiten is gratis, maar graag aanmelden via de website van Stadsmuseum Tilburg. Www.stadsmuseumtilburg.nl."

Onderzoek

In 2024 is het koloniale verleden van Tilburg onderzocht om inwoners meer inzicht te geven in de rol die de stad speelde. "Het onderzoek is afgerond en de resultaten zijn gepubliceerd. Deze delen we via een publieksprogramma met wandelingen, dialogen en educatie, georganiseerd door Gemeente Tilburg, Stadsmuseum Tilburg, de Bibliotheek LocHal en Beyond Walls, samen met inwoners. Tilburg is een inclusieve gemeente, en de impact van het koloniale verleden is nog steeds voelbaar. Door kennis over elkaars verleden te vergroten, brengen we mensen samen en maken we onze geschiedenis en de gevolgen voor het heden bespreekbaar. Door langdurige samenwerkingen en dialoog zorgen wij er samen voor dat deze verhalen niet alleen verzameld worden, maar ook actief gedeeld worden binnen en buiten Tilburg."