“Hoe het is? Ik ga achteruit. Maar dat wist ik, dus niks nieuws onder de zon”, antwoordt Twan Hendriks. Hij gaat achteruit sinds 2014, toen werd bij hem de diagnose Parkinson gesteld. “Je gaat er niet dood aan maar het wordt ook niet beter”, voegde de dokter troostend aan de diagnose toe. Twan besloot in actie te komen!

Tekst: Gerard Sanberg

Foto’s: Gert-Jan Remmers/No Nonsens

Wat voor acties kun je bedenken tegen een ziekte? Twee: het stimuleren van onderzoek naar de oorzaken van (in dit geval) Parkinson en - vervolgens – proberen iets aan die oorzaken te doen.

Kleien!

Twan is beeldend kunstenaar en bedacht dat hij daar wel iets mee kon. Eerder al had hij gespeeld met de gedachte van een keramieken grasveld van individueel gemaakte graspollen. Dat allerlei mensen in een workshop zo’n graspol zouden maken en dat de opbrengsten van die workshops zouden zijn voor onderzoek naar Parkinson. Na enkele aanlooppogingen werd dat idee werkelijkheid: zeven jaar lang (maar in de twee corona-jaren lag het stil) verzorgde Twan workshops waarin mensen keramieken graspollen maakten. Dat was wat! Twan: “Die mensen hadden sinds hun kleuterschool geen klei meer aangeraakt, dus die moesten echt over een drempel heen dat dat kón, dat zij dat konden.” De allereerste ‘kleier’ was Frans van Riel, ook aanwezig bij het interview. Hij deed vooral mee omdat: “Och, ik vond Twan wel een aardige gast dus ik dacht, laat ik het maar eens proberen.”

Het Parkinson Grasveld

Inmiddels is het ParkinsonGrasveld af en kunnen de Tilburgers het bewonderen in het plantsoen naast de Heikese Kerk. Prachtig! Het werk van vele amateurs en elke graspol verschilt van alle andere. Klaar dus & missie volbracht? “Nee”, betoogt Twan heftig: ”Nee, allerminst. Het gaat gewoon door. Ja, niet mijn grasveld, maar de verspreiding van Parkinson. In tien jaar bijna verdubbeld! Van 5 miljoen in 2014 naar 10 miljoen nu. Terwijl we inmiddels veel weten over pesticide als oorzaak! In Frankrijk kreeg een boer schadevergoeding omdat hij aantoonbaar Parkinson heeft gekregen van het werken met landbouwgif. Hier gebeurt nog weinig om dat te verbieden.”

De jongste is veertien

Volgens Twan blijft dus het nodig om aandacht te vragen voor die bedreiging van de volksgezondheid. “Let wel, het gaat echt niet alleen om ouderen. De jongste Parkinsonpatiënt is veertien!” Deze toevoeging komt van Margo Vermolen, ook patiënt en initiatiefnemer van de Tilburgse manifestatie komende vrijdag. “Dan is er een landelijke manifestatie in Den Haag, maar ik heb de energie niet om daarheen te reizen. Dus we organiseren hier een eigen Parkinson-event, om een gezonde toekomst te eisen. Bij het ParkinsonGrasveld. We hopen dat veel mensen hun betrokkenheid komen tonen.”

Meedoen op vrijdag 11 april? Dan graag aanmelden via www.stichtingparki.com