Een bijzondere foto ditmaal. Van de KLM Aerocarto. In juni 1932 vloog het De Havilland DH-9 vliegtuig boven de zuid-oosthoek van Tilburg. We zien helemaal onderaan de Koningshoeven, en daarboven centraal op de foto het Cenakel inclusief alle bijgebouwen.
Door John Geerts/Tilburgers.nl
Officieel was de naam ‘Retraitehuis en Klooster van Onze Lieve Vrouw van het Cenakel aan de Koningshoeven’. Het gebouw werd op 12 november 1908 geopend als retraitehuis voor vrouwelijke retraitanten en was een ontwerp van de Tilburgse architect Cees van Hoof (1861-1952).
Later is het gebouw in gebruik genomen door het Brabants Conservatorium. En weer later is de Kempenbaan er tussen aangelegd en is het Cenakel verbouwd en gerestaureerd. Aan de rand zijn twee zwarte toren verrezen.
Vogelvlucht
De KLM Aerocarto werd in 1921 opgericht door KLM-werknemers, met kennis van fotografie. Ze maakten een aantal proeffoto’s vanuit de lucht die heel succesvol waren.
De dienst maakte zogeheten 'vogelvluchtfoto’s' (ook wel overboord-opnamen genoemd) vanuit een vliegtuig schuin omlaag. Men gebruikte daarvoor een De Havilland DH-9-vliegtuig.
Deze luchtfoto’s verlangden wel bepaalde goede weersomstandigheden. Het moest dan vrijwel onbewolkt zijn om onverwachte schaduwen te voorkomen. De hoogte waarop men meestal vloog was ongeveer drie honderd meter. De vliegsnelheid moest zo mogelijk verminderd worden tot omstreeks honderd kilometer per uur.
Aanbieding
De KLM had eind jaren twintig meer dan honderd bedrijven een aanbieding gestuurd om luchtfoto’s te maken. Alle bedrijven gaven zonder uitzondering opdrachten. In totaal werden honderdzestig opnamen op bestelling gemaakt. Ook van gemeenten kreeg de KLM opdrachten tot het maken van luchtopnamen in het belang van stedenaanleg of uitbreidingsplannen.