Koning Willem-Alexander zag samen met zijn höshaawe op april 2017 Abraham in Tilburg, Oranjestad Tilburg mag je wel zeggen want dit bezoek liep helemaal in de pas met een lange traditie. Liefst drie miljoen mensen zagen op de televisie de koning, Koningin Máxima der Nederlanden en hun drie dochters door Tilburg paraderen. Naar schatting 150.000 mensen togen naar Tilburg om dit allemaal mee te maken.
Je mag wel zeggen dat Tilburg op z’n Tilburgs uitpakte, creatief, gebruikmakend van wat de stad in huis heeft, laagdrempelig in de zin van ‘doe maar gewoon’. Als voorbeeld: Op het Burgemeester Stekelenburgplein zongen zo’n duizend leden van 77 koren de door Guus Meeuwis geschreven ‘Tune van Tilburg’. De prachtige korencultuur is typisch Tilburgs.
Laten we toasten op de Koning
Laat de Koning Tilburg vieren
Want we vieren dat hier samen
En samen dat zijn wij
Aan het Tilburgs volkslied zal de organisatie zich niet hebben gewaagd: ‘Tilbörg, ik zie oe daor zô gèère liggen.’ Want, zou de majesteit wel Tilburgs verstaan? Nou, daar vraag je zoiets. Misschien toch wel. Sinds Willem II hier zich dusdanig thuisvoelde dat hij zei ‘Hier adem ik vrij, hier voel ik me gelukkig’ is er toch steeds de mare geweest dat Willem hier en daar in Tilburg kiendjes heeft gemaakt. De bekendste Tilburger die zich daar op beroemde was Kuus Hersemus, als onecht kind geboren in 1832. Zijn echte voornaam was Willem (!) en hij beweerde zijn leven lang een onecht kind te zijn van Willem II der Nederlanden die in zijn geliefde Tilburg een seksueel losbandig leven leidde.
Vorstenmin
Volgens mensen die getuige waren van de koninklijke entree die hij op 29 april 1840 in Tilburg maakte is er in de stad nooit zo gefeest als toen. De Tilburgers zouden zijn overgelopen van vaderlandsliefde en ‘vorstenmin’. Bij de Vier Winden op de hoek van de Bredaseweg en de verdwenen Schaapsstraat, een uitspanning waar de Vierwindenlaan naar is genoemd, stond een erepoort. In het bouwen van zulke poorten zijn de Tilburgers altijd erg goed geweest. Vanaf dat punt toog de stoet de stad binnen ‘waar de vreugdedronken burger zijnen teerbeminden Vorst met eenen opgewondenheid verwelkomde (…) Ja, luistervol, innig gemeend, was hier het feest der ontvangst, maar groot was ook ’s Vorsten aandoening, die ’s Volks kinderlijke vreugde op waarde weet te schatten.’
We schrijven hier met recht en reden dat Willem II ‘de stad’ binnenging, immers op 18 april 1809 had Tilburg stadsrechten gekregen. Dat gebeurde door Lodewijk Napoleon. De broer van… was koning van Holland. Op 17 en 18 april 1809 bezocht hij Tilburg. Dit mag je als een van de belangrijkste koninklijke bezoeken aan Tilburg ooit uitleggen. Op 17 april arriveerde hij in een dorp, een dag later vertrok hij uit een stad! Ook bij zijn komst stonden erebogen opgesteld. Kort na zijn vertrek op de achttiende gaf hij ook nog de kerk van ’t Heike terug aan de katholieken.
Tilburg op wielen
Van zulke koninklijke hoogtijdagen in Tilburg zijn nog veel meer voorbeelden te geven. Niet onvermeld mag blijven het zilveren regeringsjubileum dat koningin Juliana op 5 september 1973 in Tilburg vierde. Maar de op 28 april 1972 gepubliceerde Prent van Cees Robben in de rubriek van Stadsnieuws gaat over het meer gewone oranjegedruis op Koningsdag. Het thema was dat jaar ‘Tilburg op wielen’. De organisatie was ook toen in handen van het Oranje Comité Tilburg dat er al sinds de oprichting in 1920 elk jaar in slaagt om Tilburg op een mooi Oranjefeest te trakteren. Steeds onder het motto de inwoners van Tilburg nader tot elkaar te brengen en in de gelegenheid te stellen elkaar te ontmoeten.
De nationale feestdag heette van 1885 tot 1890 Prinsessedag en vanaf 1891 Koninginnedag. De eerste nationale feestdag was Waterloodag; op 18 juni werd de beroemde, finale slag tegen Napoleon bij het dorpje Waterloo bij Brussel gevierd. En wie had zich bij deze historische slag heldhaftig gedragen? Onze koning Willem II! Op 18 juni 1815 raakte hij gewond aan een schouder. Zijn paard, Wexy, werd opgezet en leeft als zodanig voort in de Koninklijke stallen . In 1854 werd ter ere van Willem in Den |Haag een standbeeld onthuld. In 1924 verhuisde het naar Tilburg, naar de |Heuvel, waar het door koningin Wilhelmina werd onthuld. Uiteraard weer volop reden voor een Oranjefisje…