“Zoals het bevrijdingsmonument van Moergestel, het beeld van generaal Barber, door een klas van een basisschool is geadopteerd, zo zou dat eigenlijk ook moeten met de Struikelstenen. Zo geven we dit door aan kinderen en daarmee aan de toekomst.” Deze hardop uitgesproken wens doet Willi-Anne Roozen op zaterdag 4 mei. Om 10 uur in de ochtend van de dag van de dodenherdenking is ze op de hoek van het Rootven en de Prinses Margrietstraat druk bezig met het poetsen van de acht Struikelstenen. Deze zijn hier in mei 2018 gelegd voor de familie Busnac-Frankenhuis. Dit voor Moergestel unieke initiatief werd destijds genomen door de Stichting WieKentKunst.
Voorzitter Hennie van Schooten ligt samen met Willi-Anne Roozen en Bert Bieshaar op de knieën bij de acht Struikelstenen. Het straatvuil wordt tussen de ‘Stolpersteine’ verwijderd. Koperpoets Brasso, zout, azijn en andere hulpmiddelen worden toegepast om de messing plaatjes met daarin gegraveerd de namen van vader en moeder en zes kinderen weer te laten glanzen. Dit wordt elk jaar gedaan door Hennie van Schooten, die dit jaar hulp krijgt van Willi-Anne Roozen en Beert Bieshaar.
In heel Europa
Willi-Anne Roozen zegt hiermee een goed voorbeeld te willen geven. “Het is goed als de Struikelstenen weer voor iedereen goed zichtbaar zijn”, zegt ze, waarna ze haar oproep doet de acht herdenkingsmonumentjes te laten adopteren door een school(klas). Ze wordt daarin bijgevallen door Hennie van Schooten. De Stichting WieKentKunst zorgde ervoor dat de Struikelstenen werden gelegd door Gunter Demnig. Deze Duitse kunstenaar bedacht de Stolpersteine, vierkante keitjes met een naamplaatje erop.
Hij reist heel Europa door om de Struikelstenen te leggen. Inmiddels zijn in 26 Europese landen ongeveer 90.000 geplaatst. Moergestel maakt dus deel uit van een bijzonder geheel. WieKentKunst is een bekend Moergestels fenomeen geworden door de spraakmakende activiteiten die de stichting elk jaar op touw zette samen met de Moergestelse gemeenschap. In 2018 werd alle energie gestoken in de nagedachtenis aan de familie Busnac-Frankenhuis. Het samengestelde gezin bestond uit moeder Sara Frankenhuis, vader Francois Busnac, haar knderen Samuel en Elisabeth Agesteribbe en hun beider kinderen Henriëtta, Adolphina en Franciska Frankenhuis en Robert Busnac.
Moergestels jongetje vergast
De laatste werd op 13 juli 1940 in Moergestel geboren. Hij zag het levenslicht in een woonwagen die stond vlakbij waar nu de Struikelstenen liggen. Het is de gewoonte Struikelstenen te plaatsen waar de joodse slachtoffers van hun Duitse moordenaars voor het laatst als vrije mensen leefden. De familie Busnac werd door de Duitsers hun woonwagen en hun bestaan als kermisvariétéfamilie afgenomen. Ze werden gedwongen een krot in Tilburg te betrekken. Uit dat krot nabij het Wilhelminapark zijn ze eerst naar Vught en vandaar naar naar vernietigingskapen gebracht en vermoord. Van het Moergestelse jongetje Robert is bekend dat hij op 14 mei 1943 is vergast in het Poolse Sobibór. De gaskamers hadden een capaciteit van 500 mensen. Na hun dood werden de slachtoffers verband. Het as werd verstrooid. Er bleef niets van over.
Familielid aanwezig in Moergestel
Dit onvoorstelbare verhaal, door Paul Spapens vastgelegd in een boek, wordt verteld en herinnering gehouden door de acht Struikelstenen van een familie die elk jaar in Moergestel optrad op de kermis. Dat was de reden dat een joodse familie in Moergestel was. Het kwam eigenlijk nooit voor dat een klein Brabants dorp als Moergestel joodse inwoners had. Dat maakt de acht Struikelstenen extra bijzonder. Daarvan zich ook Bert Bieshaar bewust. Zijn oma Diena Busnac was een zus van Francois Busnac, vader van de in Moergestel geboren Robert. De gepensioneerde politieman Bert Bieshaar (69) was speciaal vanuit Assendelft in de buurt van Amsterdam naar Moergestel gekomen om de Struikelstenen mee te poetsen. Hij had daar een autorit van 132 kilometer enkele reis voor over. “Ik vind het zo ongelooflijk indrukwekkend wat Moergestel doet om ervoor te zorgen dat het verschrikkelijke lot van mijn familie niet wordt vergeten. Daar draag ik graag aan bij door de Struikelstenen mee te poetsen.”
MTV heeft opnamen gemaakt van het poetsen van de Struikelstenen.