Hoe wilt u wonen, als u ouder wordt? Als het niet meer lukt om zonder hulp te wonen waar u nu woont? Een traplift is lastig als je een rollator nodig hebt. En als je alleen komt te staan, is het huis misschien wel érg groot. Wat zijn uw woonwensen en hoe kunnen we ons daarop voorbereiden?
Senioren Vereniging Oisterwijk-Wonen (SVO-Wonen) is een vereniging in Oisterwijk die zich al meer dan 30 jaar inzet voor passende woonruimte voor senioren: ”Regelmatig overleggen wij als SVO-Wonen met de gemeente Oisterwijk en adviseren wij om woningen te bouwen waar senioren ook goed kunnen wonen als de gezondheid achteruitgaat. Hoe pas je je woning aan, als je ouder wordt en het huis niet meer zo goed past bij dat ouder worden? Of ga je liever verhuizen, bijvoorbeeld naar een woning in een nieuw te bouwen project? De komende jaren blijven ouderen langer doorwerken, zijn langer actief in de zorg voor anderen, zoals mantelzorg of zorgen voor kleinkinderen. Tegelijkertijd is er minder zorg beschikbaar voor ouderen. Welke keuzes kunnen senioren dan maken? Om te weten hoe de 50+ inwoners van de gemeente Oisterwijk hierover denken, doen we dit onderzoek elke 3 jaar.”
Woonwensenenquête 2024
”Wij willen dus graag weten hoe u als inwoner van de gemeente Oisterwijk wilt wonen in de toekomst. Daarom nodigen we u uit om onze Woonwensenenquête in te vullen. Dit is een vragenlijst die u vraagt om na te denken over uw woonwensen en behoeften in de toekomst, als u meer zorg nodig heeft. Zoekt u een seniorenhofje? Een appartement met genoeg ruimte voor een rollator? Een Pre-mantelzorgwoning? Uw woning delen met een zorgverlener? Met de uitkomsten gaan we naar de gemeente Oisterwijk en in het verleden heeft dat al geleid tot de bouw van meer woningen waar senioren goed uit de voeten kunnen, ook als ze een rollator of andere hulpmiddelen nodig hebben.”
Waarom is uw inbreng belangrijk?
”De gemeente Oisterwijk gaat de komende jaren veel huizen bouwen. In 2026 zijn dat 313 woningen en in 2027 worden dat er 474. Maar er komen geen plaatsen bij in de woonzorgcentra. Er komen ook minder verzorgers per (hulpbehoevende) oudere. Dat betekent dat we nú moeten nadenken over hoe we willen wonen, hoe we onze zorg organiseren, en dat we nú kunnen aangeven wat wij als inwoners willen. En wat wij, als inwoners, aan hulp aan andere ouderen kunnen bieden. Met uw input kunnen we ervoor zorgen dat de gemeente beter kan inspelen op de woonbehoeften van senioren in de gemeente en daarmee meer woningen kan bouwen die geschikt zijn voor ouderen. Daarom kijkt de gemeente ook mee naar de vragen en uitkomsten.”
Wat hopen we te bereiken?
”We willen dat de gemeente actief aan de slag gaat en meer woningen bouwt die voldoen aan de Woonkeur Plus Rollator Geschikt standaard, zodat senioren in zo’n huis of appartement comfortabel kunnen wonen. Ook willen we meer mogelijkheden krijgen om een CPO op te zetten, specifiek gericht op ouderen of een combinatie van ouderen en starters. Bij een CPO, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, bouwen de toekomstige bewoners in onderling overleg hun toekomstige woningen.
Ons streven is dat senioren goed weten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van wonen. Zo weten we uit eerdere enquêtes, dat veel senioren helemaal niet willen verhuizen, maar in hun eigen huis willen blijven wonen. Als er meer dan drie slaapkamers ongebruikt zijn, kan bijvoorbeeld het delen of splitsen van de woning een oplossing zijn. Na een verbouwing kunnen er twee huishoudens ontstaan met elk eigen sanitair en keuken. De tweede bewoner kan een huurder zijn waarmee een speciaal contract kan worden afgesloten, bijvoorbeeld om zorg te verlenen als dat nodig is, of de tuin te onderhouden, of incidenteel een autoritje te maken. Of helpen met de boodschappen.”
We hebben veel vragenlijsten nodig
”Wij, SVO-Wonen, werken voor dit onderzoek samen met de seniorenverenigingen van Haaren, Moergestel en Oisterwijk. Zij helpen met de verspreiding. Onze eerdere Woonwensenenquête heeft drie jaar geleden al een goede respons opgeleverd en de uitkomsten hebben geleid tot aanpassing van het gemeentelijk beleid. Zo zijn er in de Woonzorgvisie van 2022 meer mogelijkheden gekomen voor de bouw van CPO’s. Dit heeft ons gemotiveerd om opnieuw in gesprek te gaan met de inwoners van de gemeente Oisterwijk en hun stem te laten horen.”
Hoe kunt u meedoen?
”U kunt eenvoudig deelnemen aan onze Woonwensenenquête door de vragenlijst in te vullen via uw telefoon of computer. Zie ook de website van SVO: www.svoisterwijk.nl Daarnaast liggen er ook papieren vragenlijsten klaar in Den Domp, Den Boogaard en in Tiliander. Ze worden ook verspreid door de drie seniorenverenigingen in Haaren, Moergestel en Oisterwijk. Dus of u nu digitaal of op papier wilt meedoen, de keuze is aan u. Uw stem telt en we hopen dat u deze unieke kans aangrijpt om uw woonwensen kenbaar te maken!”