De Oisterwijkse vervoersdienst Parelcabs voor mensen met een mobiliteitsbeperking groeit hard. Om die groei bij te benen zijn ze dringend op zoek naar vrijwillige chauffeurs en rittenplanners.

De Parelcabs, de opvallende blauw-witte Kia’s, zijn inmiddels een vertrouwde verschijning in Oisterwijk, Moergestel, Haaren en Heukelom. Onder beheer van de stichting Verbindend Vervoer Oisterwijk (SVVO) vervoeren de twee elektrische auto’s vijf dagen per week mensen met een mobiliteitsbeperking binnen de gemeentegrenzen. De Parelcabs stellen deze mensen in staat om mobiel te blijven; voor deelname aan dagbesteding of voor fysiotherapie, om boodschappen te doen, of om een familielid of vriend(in) te bezoeken. Op deze manier blijven onze klanten deel uitmaken van de maatschappij. Want wie de deur uit gaat blijft actiever, kan zijn of haar sociale contacten bijhouden en voorkomt eenzaamheid.

Omdat de stichting uitsluitend met vrijwilligers werkt zijn de kosten laag. En omdat de gemeente een belangrijk deel van de kosten subsidieert hoeven klanten slechts een geringe eigen bijdrage te betalen. Het Loket Wegwijs van de gemeente bepaalt wie voor het vervoer in aanmerking komt. Wie meer wil weten over de doelstellingen, de criteria voor deelname en de kosten: gaat naar de website www.verbindendvervoer.nl.

Groeipijn

Sinds de oprichting van de stichting in 2019 zijn er elk jaar meer ritten met de Parelcabs uitgevoerd, vorig jaar zelfs 33% meer dan in het jaar ervoor. En die groei zet alsmaar door. Het gevolg is dat de stichting nu dringend op zoek is naar meer vrijwillige chauffeurs (M/V), en naar rittenplanners (M/V): ”We willen met een ruim aantal vrijwilligers werken, zodat de tijdsbelasting per vrijwilliger laag is en er altijd een vervanger beschikbaar is in het geval dat een vrijwilliger verhinderd is. Wat wordt er van een chauffeur verwacht? Uiteraard dat hij of zij een vaardige en verantwoordelijke bestuurder is, en dat hij of zij zich correct, hulpvaardig, en geduldig naar de klanten gedraagt. De chauffeur wordt - uiteraard in goed overleg - ingedeeld op een vaste ochtend of middag in de week, en rijdt dat dagdeel dan één keer in de twee weken. Daarvoor wordt de auto op een centraal punt opgepikt (op dit moment is dat De Huurhal, aan de Luxemburgstraat), en aan het eind van de dienst weer geparkeerd. Onze rittencoördinator helpt iedere nieuwe chauffeur eerst op weg door haar/hem wegwijs te maken met de auto, het opladen etc. De auto’s zijn middenklasse automaten, en rijden heel gemakkelijk. Wat wordt er van een rittenplanner verwacht? De planner gaat een afgesproken aantal uren per week naar het centrale kantoortje. Gedurende die uren staat de planner klanten te woord die telefonisch een rit willen boeken. De aangevraagde ritten worden op de computer ingevoerd, in het professionele online planningssysteem. De planner moet dus vlot met de computer kunnen werken, maar krijgt uiteraard ruim de tijd om te oefenen met het pakket, alvorens er in de praktijk mee te gaan werken.”

Waarom meedoen?

”We zoeken dus mensen die gemotiveerd zijn om zich een paar uur per week in te zetten voor hulpbehoevende dorpsgenoten. Er staat geen geld tegenover, maar wel veel voldoening. Want onze klanten uiten regelmatig hun waardering voor ons werk, en benadrukken dan dat ze dankzij onze vervoersdienst actief deel uit kunnen blijven maken van de samenleving. Dus, doe je graag wat voor een ander, en heb je nog wat tijd over, meld je dan aan! Stuur een mail naar: info@verbindendvervoer.nl, of bel met Jan Remmink op nummer 06-21184761.”