Ze zijn gehuisvest op een tamelijk verborgen locatie aan de rand van de bossen en bij de vennen in het zuiden van Oisterwijk. Achter het voetbalveld aan de Wolvensteeg, naast de Volkstuinvereniging ‘De Lighallen’, hebben ze een door de leden zelf gebouwd clublokaal.
Volledig onbekende termen als ‘natural horsemanship’, ‘schriktraining’ en ‘paardensieraden’ vliegen onze verslaggever om de oren bij een bezoekje aan ‘De Vennenruiters’. De zussen Mandy en Fleur van de Wiel, beiden bestuurslid, onderbreken hun vakantie, geven allerhartelijkst toelichting en noemen …eh man en paard.
Door René de Jong
Het is een warme dinsdagochtend in juli. Links en rechts van het Lissabonpad, op weg naar de manege, staan her en der paarden en pony’s in de wei. “Die zijn allemaal van onze leden” zegt Fleur (33). “Wij hebben hier geen stallen. De paarden staan zomer en winter buiten. Nee, dat is helemaal niet zielig. Dat is gewoon de natuur.” Mandy (34) vult aan: “Wij zijn sowieso heel erg bezig met de natuur. Als je wilt, kun je zo heerlijk de bossen inrijden. Daar liggen prima ruiterpaden rondom de vennen.” Het gaat dan onder andere om het ‘Witven’ en het ‘Van Esscheven’. De naam van de vereniging is in elk geval meteen duidelijk.
Faciliteiten
De grond huren ze van de gemeente. Er is een rij-bak van 20 bij 40 meter, een ruime en verlichte springweide en een overkapping, waar de dieren kunnen worden verzorgd en kunnen worden opgezadeld. De zussen kunnen zich niet herinneren dat ze in de 63-jarige geschiedenis van de vereniging ooit op een andere plek hebben gezeten: ze zijn er zeker al 45 jaar gevestigd. De kantine (waar we ondertussen onder het genot van een colaatje hebben plaats genomen) is door de leden zelf gebouwd. Mandy: “Het is niet echt luxe maar we zijn er dik tevreden mee. We hebben wèl pas het dak moeten vervangen. Dat was een kostbare zaak.”
Dure sport
Over geld gesproken. Fleur vertelt (als penningmeester): “Het is een dure sport. Niet iedereen kan zich dit veroorloven. Een paard kost bij aanschaf al gauw € 5000. Maandelijks komt daar nog eens een paar honderd euro bij voor voer, inentingen, hoefsmid noem maar op. Een paard moet ook elk jaar naar de tandarts. Stalgeld zijn onze 53 leden dan weer niet verschuldigd want wij hebben geen stallen zoals gezegd.”
Mandy: “Iedereen kan lid worden en iedereen is welkom. Omdat de vereniging zelf geen eigen paarden heeft, moet je wel je eigen pony of paard hebben. Er is van alles mogelijk: dressuur, springen, ‘natural horsemanship’ zoals we dat noemen: dat is een soort trainingsmethode waarbij spelenderwijs vertrouwen en een band met het dier wordt opgebouwd. Het motto daarbij is ‘Lol met je knol’ en dat zegt eigenlijk alles. Dit gebeurt in de Kidsclub door trainster Resy Bongaards, die ook diverse trucjes met de pony kan leren. Verder zijn er wedstrijden, groeps-en privélessen. Ook hebben we ‘schriktraining’ waarbij via oefeningen angst bij het paard wordt weggehaald.” Fleur: “ Daarnaast regelen we o.a. ponykampen en kampvuuravonden. Of we gaan paardensieraden maken. Wat dat is? Dan maak je bijvoorbeeld een armband van paardenhaar. Ja, echt waar!”
Verzorging
De meeste leden zijn afkomstig uit Oisterwijk en het merendeel is van het vrouwelijk geslacht. Wat hen bindt, is de liefde voor pony of paard. Mandy: “Wij hebben allebei ons eigen paard en onze dochters ook. Ja, het betekent echt heel veel voor ons. Je moet er heel veel voor over hebben want je moet hier twee maal per dag naar toe voor de verzorging. Dat kost veel tijd natuurlijk. Een paard is heel slim en heel erg gevoelig. Als je een tijdje niet lekker in je vel zit dan merkt het dier dat. Mijn paard herkent mijn auto als ik in de Wolvensteeg kom aanrijden. Bijzonder hè?”
Zoals gemeld zitten beide zussen in het bestuur. Ook dat kost tijd. Ze vertellen haast terloops zelf het clubhuis schoon te maken, te snoeien, activiteiten te organiseren etc. etc. Het is ze blijkbaar met de paplepel ingegeven want hun vader heeft ze dit voorgeleefd : ook hij was destijds druk als bestuurder bij de club. Fleur: “Ach, we doen het graag. We zijn één grote familie en waar mogelijk helpen we elkaar met een trailer, met de verzorging tijdens vakanties of je wisselt hooi met elkaar. Dat geldt voor alle ouders en vrijwilligers.”
Ten slotte blijkt Fleur zelf ook nog eens paardentandarts te zijn. Zij kijkt dus regelmatig wèl een gegeven paard in de bek…
[KADER]
Naam: Ponyclub en rijvereniging ‘De Vennenruiters’
Opgericht: 1961
Site: www. devennenruiters.nl
Aantal leden: 53
Clublokaal: Wolvensteeg 1, Oisterwijk.