Terwijl buiten de sneeuw nog volop aanwezig is in mijn achtertuin (voortuin niets meer), heb ik alweer ijverigheid gespot. Vogels zijn tussen de sneeuw volop bezig de bladeren in de tuin om te draaien, op zoek naar heerlijke insecten en andere geleedpotigen. En helemaal achter in de tuin zie ik kleine gaatjes en onder een vergeten plankje zie ik opengebroken walnoten. Dat betekent dat er twee leukerds bezig zijn geweest. De opengebroken walnoten zijn een teken dat de huismuis actief is. En de gaatjes in het stukje grasland is een teken van het feit dat een woelmuis mijn tuin leuk vindt. Welke het is weet ik nog niet, maar daar kom ik nog wel achter. Daarnaast is het erg grappig dat de Zoogdiervereniging Nederland juist nu 2025 uitgeroepen heeft tot ’Jaar van de woelmuis’.

Dus 2025 wordt het jaar van de woelmuis, maar dé woelmuis bestaat niet en dat weet natuurlijk die Zoogdiervereniging ook wel. Toch hebben ze het zo genoemd, want ze willen daarmee aandacht vragen voor alle vijf soorten woelmuizen in ons land. De vijf lieverds zijn; als eerste de meest voorkomende woelmuis, de schattige rosse woelmuis. Daarna komen de veldmuis, de aardmuis, de noordse woelmuis en tot slot de meest zeldzame: de ondergrondse woelmuis. Ik schrijf wel de schattige rosse woelmuis, maar eigenlijk zijn ze allemaal heel schattig. Zo schattig dat ze zelfs zijn nagemaakt door de speelgoedindustrie. Als je namelijk een speelgoedwinkel binnenloopt en je zoekt een leuk knuffeltje voor je kleine kinderen of kleinkinderen, dan kom je snel uit bij een schattig mooi muisje. Als je dan de omschrijving van een woelmuis erbij houdt, dan klopt dat ook bij die leuke speelgoedmuis. Woelmuizen hebben allemaal kleine oren, een iets rondere kop en mooie kleine kraaloogjes. En als je naar het geheel kijkt zie je een mooi compact in elkaar zittend wezentje met veel haren. Om te aaien. Zie je het al voor je in die speelgoedwinkel?

Waarom dier van het jaar?

Overigens: als je een zo’n mooie woelmuis in je tuin hebt, is het verdories lastig om goed aan te geven om welke het gaat, want ze lijken erg veel op elkaar. Maar aangezien de rosse het meest voorkomt, zal het die in veel gevallen wel zijn. Als trouwens de zon op die woelmuis schijnt, kan je de mooie rosse kleur goed zien en dan wordt het wat gemakkelijker. Daarbij komt deze woelmuis als enige vaak in de tuinen voor. Toch nog wat tips voor de andere woelmuizen. Veldmuizen kom je vooral tegen in de wat drogere, maar ook ruige graslanden. In de strakke te grote biljartlaken graslanden met maar een soort gras, kom je ze zeker niet tegen. Noordse woelmuizen vind je vooral in natte rietlanden. De aardmuis kan je trouwens in Brabant ook veel tegenkomen, want we hebben gelukkig nog veel heideterreinen en vooral in de wat ruigere van deze soort terreinen kom je die aardmuis tegen. De zeldzamere ondergrondse woelmuis heeft het vooral voorzien op ProRail-gebieden, want je kan deze soort namelijk vinden langs spoorlijnen. Daarnaast houden ze van allerlei soorten dijken en in het Limburgse kan je ze ook tegenkomen in de graften. Wat zijn dat nu weer hoor ik jullie denken. Graften zijn miniterrassen op ontboste hellingen, die in Limburg worden gebruikt als graslanden of akkers.

Logisch

Waarom nu in 2025 de woelmuizen dier van het jaar zijn geworden, is eigenlijk heel logisch, want zij spelen zonder dat wij mensen het beseffen, een grote rol in onze natuur. En juist het waarom en hoe is bij veel mensen onbekend. Wil jij dat wel weten, kijk dan eens op de volgende link; www.zoogdiervereniging.nl/jaarvandewoelmuis