De Aziatische hoornaar is erg actueel nu. Imkers zijn erg bezorgd over de supersnelle opmars van deze exoot. Maar bestrijding dient uitsluitend op een natuurvriendelijke manier te gebeuren.
Ongedierte
De tijd dat 'ongedierte' meteen weg gespoten werd, ligt nog niet zo ver achter ons. Wegspuiten is niet handig, want het gif komt ook bij andere insecten terecht en via vogels ook weer bij de mens. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat alle insecten nut hebben en dat we dus zuinig op die beestjes moeten zijn.
Wespen
Sommige mensen worden panisch als ze wespen zien Maar door gewoon rustig te blijven, doen deze wespen je geen kwaad.
Niet alleen bijen en hommels, maar ook wespen bestuiven allerlei planten tijdens hun zoektocht naar nectar. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van kadavers. Tot slot vangen wespen vliegen, dazen en muggen. Hiermee helpen ze een insectenplaag te voorkomen. Zijn ze opdringerig in augustus zet dan gewoon wat fruit of zoete drank in een hoek van je terras. Ze zullen daar dan op af komen.
Lokdoos voor Aziatische hoornaar.
De Aziatische hoornaar
Deze exoot zullen we helaas niet meer weg krijgen uit Nederland. Deze hoornaars vangen ontzettend veel honingbijen, maar ook andere insecten om hun larven te voeden. Op dit moment zijn de koninginnen van vorig jaar op zoek naar een mooi plekje om een eerste nest te maken. Dit kan zijn in klimop, een nestkastje, onder de goot of in uw schuurtje. Dus oppassen geblazen als je je heg gaat snoeien of je schuur opruimen. Heb je een nestje gevonden, maak dan een scherpe foto en meld het op waarneming.nl/go/vespa-velutina. Als het inderdaad om een Aziatische hoornaar gaat, wordt er contact met u opgenomen. Het nest wordt verwijderd. Aan deze bestrijding zijn geen kosten verbonden!
Imkers willen de verspreiding een beetje in toom houden. Ze zetten in de buurt van de nesten van afgelopen jaar vallen met zoete lokvloeistof om koninginnen te vangen. Elke gevangen koningin kan geen groot nest meer maken met nazaten.
In de loop van juni gaan de koninginnen meestal vertrekken naar een hoge boom. om daar een groot nest te maken. Bestrijding van gevonden nesten gebeurt op een milieuvriendelijke manier door nesten leeg te zuigen en te vernietigen. Ook wordt er wel eens diatomeeënaarde gebruikt. Dit is sediment van skeletjes van wieren op de bodem van meren of de zee. Deze aarde wordt via een lange buis ingespoten in het nest en verdroogt de inhoud van het nest.
Hulp hard nodig
In Dongen en Kaatsheuvel zijn zoekgroepen actief bezig met opsporen van nesten. We hopen dat een ieder rondkijkt in zijn eigen omgeving en dat hij/zij het meldt als er Aziatische hoornaars te zien zijn. Alleen samen kunnen we deze vraatzuchtige hoornaars aanpakken. Ze vormen écht een grote bedreiging voor al onze insecten!
Marja van Hedel
Secretaris Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Dongen/Kaatsheuvel